НАЙ-НОВИ:

Десетки журналисти с подписка срещу ограничения достъп до депутатите

Трибунката за изявления от депутати пред медиите в новата парламентарна сграда

Над 60 журналисти се включиха в подписка срещу ограничения им достъп до депутатите в новата сграда на парламента – бившият Партиен дом в София. Документът беше внесен в деловодството на Народното събрание в сряда.

Според разпределението на новите помещения медиите нямат пряк достъп до народните представители, а пленарните заседания се следят от монитори в специално обособена стая за репортеи на партера. Това на практика премахва живите контакти, което се отразява на журналистическата работа, твърдят подкрепилите подписката.

“Физическото изолиране на медиите и възпрепятстването на възможността свободно да се разговаря с народните представители и гостите в сградата на Народното събрание – министри и представители на институции, които подлежат на парламентарен контрол, ограничава силно възможността за достъп до информация, което е основно демократично право на гражданите”, пише в мотивите към подписката, инициирана от политическия репортер от сайта “Клуб Z” Пламена Игнатова.

Според нея “работата с представители на пресцентровете и пиарите на парламентарните групи не е достатъчна за пълноценна комуникация между журналистите и политическите сили в Народното събрание”.

“Визираните от Вас добри европейки практики са неприложими в нашата ситуация”, обръща се Игнатова към парламентарния председател Цвета Караянчева (ГЕРБ), която неколкократно заяви, че същият режим за журналисти действа и в Европейския парламент.

Междувременно Караянчева обяви в сряда, че в новата пленарна зала журналистите са отделени и нямат достъп до депутатите по решение на предшественика ѝ от БСП Георги Пирински, заемал този пост в 40-то Народно събрание. По думите ѝ той е одобрил още през 2005 г. плановете за ремонт на сградата на бившия Партиен дом.

Изказването ѝ беше по повод на думите на депутата от БСП Крум Зарков, че в този парламент експертите не се пускат в комисиите, а журналистите са в мазето.

Заради отделянето на медиите в приземния етаж Асоциацията на европейските журналисти призова парламентът да осигури нормални условия за работа на репортерите.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
17-годишната дъщеря на моделката Ивайла Бакалова стана водеща. Рая води…