НАЙ-НОВИ:

Десетки арестувани на опозиционен протест в Москва

Руската полиция е арестувала десетки хора, събрали се на опозиционен митинг в Москва пред сградата на кметството с искане за свободни и честни избори, предават АФП и “Фокус”.

Хиляди руснаци обещаха да излязат на улиците на столицата, след като властите отказаха на опозиционни и независими кандидати да се кандидатират за общински съветници на предстоящите през септември избори.

Разследващи извършиха обиск в домовете на някои от дисквалифицираните, а критикът на Кремъл Алексей Навални бе осъден на 30 дни лишаване от свобода заради организирането на протеста.

Други водещи опозиционери също бяха арестувани в своите домове в часовете преди протеста.

Съботният протест е последния от серия митинги засягащи местните избори, които идват на фона на влошения жизнен стандарт и спад в рейтинга на президента Владимир Путин.

Според репортер на агенцията, който се намира на мястото на събитието, малко преди началото на протеста най-малко 50 души са били арестувани. Демонстрацията започва в 14:00 часа местно време (съвпада с българското – бел. прев.). Сред задържаните е и Дмитрий Гудков, политик и един от хората, на които им е забранено да участват в изборите.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че не е издавано разрешение за провеждането на протест, като в такъв случай на него ще се гледа като на „заплаха за сигурността“, а „редът ще бъде гарантиран с оглед на действащото законодателство“.

Миналата седмица около 22 хил. души участваха на протест в Москва, най-голямата подобна демонстрация от години, след като Централата избирателна комисия отказа да регистрира десетки кандидати. Безпартийните кандидати обявиха, че трябва да преминат през безкрайни процедури за да се регистрират, докато за хора, подкрепени от Кремъл процедурата е опростена.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Черна магия за лош късмет е направила Софи Маринова на…