НАЙ-НОВИ:

Депутатите решиха: Хората под карантина ще гласуват в подвижни секции

Поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени в болница, ще могат да упражнят правото си глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална избирателна секция. Това гласуваха депутатите на първо четене чрез промени в Закона за мерките по време на извънредното положение. Предложението на ГЕРБ получи подкрепата на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласуваха „против“, а девет се въздържаха, съобщава бТВ. Целта е да се гарантира правото на глас на всички гласоподаватели на парламентарните избори на 4 април.

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Опозицията обвини управляващите, че отново „прехвърлят топката“ на ЦИК, давайки за пример и организацията на машинния вот. Подкрепата за промените дойде от ДПС. Според Хамид Хамид мерки са необходими и тяхното място е именно в закона за извънредното положение. Депутатът обаче подчерта, че е необходим и „дух на диалог“ за евентуално прецизиране на текстовете.

От ГЕРБ пък дадоха за пример Португалия, която е съпоставима с нашата страна по територия и население. Там, на последните избори, карантинираните граждани също са гласували с подвижна избирателна урна, но разликата е във възможността за предварителното упражняване на правото на вот.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
"Очакванията са 2 млн. българи да бъдат ваксинирани с препарата…