Ден на отворените сърца в обновения Център за обществена подкрепа

Ден на отворените сърца в Комплекса за социални услуги за деца и семейства се проведе днес в Стара Загора. Събитието е част от кампания в подкрепа на толерантността, която се провежда по инициатива на Фондация „Мисия Криле”. Откриха и обновената сграда на Центъра за обществена подкрепа.

На церемонията присъстваха зам.-кметовете на Община Стара Загора Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, главният архитект Виктория Грозева, зам. областният управител Петя Чакърова, както и представители на различни институции, организации и общности от Стара Загора.

„В тези дни на толерантност всички трябва да имаме отношение към натрупаните дефицити, които обществото е създало. Стара Загора е един от градовете с най-много социални услуги. Сега са 38, със следващия проект ще надхвърлят 40. Това е ангажираността на Общината да осигури не само подслон, но и грижа за нуждаещите се“, каза Иванка Сотирова. Тя призова да бъдем с отворени сърца и да даряваме на нуждаещите се. Янчо Калоянов разказа, че кметът на Общината Живко Тодоров е бил изключително ангажиран с ремонта, за да се постигне този резултат. Архитект Грозева изрази удовлетворение от постигнатото и коментира, че е много важен комфорта на обитаване за хората, настанявани тук.

Петя Чакърова подчерта, че социалните услуги в Община Стара Загора се развиват успешно, защото тук хората работят със сърцата си.

„Благодарим на Община Стара Загора за подкрепата и обновяването на Центъра за обществена подкрепа, към Комплекса“, каза Диана Димова, директор на комплекса. Близо 400 деца и родители всяка година ползват услугите му. Много от тях са преминали или преминават през различни страдания и имат нужда да бъдат приети с уважение, без да бъдат осъждани и обвинявани. Екипът се опитва да поддържа сигурно, дружелюбно, отворено и подкрепящо реално място, където всеки може да се чувства защитен и значим. Професионалната мисия е да се върне достойнството на тези хора, да им се помогне да открият ресурсите в себе си и обкръжението си, в общността, за да продължат напред.

Над 300 майки и деца са преминали през звеното „Майка и бебе“, откакто е създадено преди 13 години. Много от майките са получили подкрепа от Община Стара Загора с общинско жилище и намиране на работа. По-голямата част са успели да продължат напред в живота и да се справят самостоятелно.

От 1 октомври тази година предоставянето на услугите в Комплекса е поверено на фондация „Мисия криле“, чийто председател е Димова. „Ще работим със същото темпо и още по-ангажирано“, обеща тя.

Старозагорски свещеници извършиха тържествен водосвет за реновираната сграда.

След официалната част Денят на отворените сърца продължи с интерактивни занимания тематично свързани с толерантността.


image0 (9K)