Деница Сачева вече е социален министър

Пред депутатите новият министър обори фалшивите новини, които е чула за себе си Деница Сачева вече е социален министър. Тя бе избрана от парламента с 114 гласа „за“. Против гласуваха 106 депутати от БСП, ДПС и „Атака“, а трима от „Воля“ се въздържаха.

Сачева бе избрана след бурен дебат в пленарната зала, в който опозицията я обвини в прокарване на джендър идеология в образованието като зам.-министър и за Истанбулската конвенция.
Самата Сачева поиска думата и от парламентарната трибуна обори всяко едно от обвиненията, които й бяха отправени.
Много добре съзнавам мащаба, отговорността и трудностите, свързани със социалната политика. Това е комплексна политика, която трябва да ангажира знания от областта на образованието, здравеопазването и финансите. И незначителна част от тези сектори.аз имам личен опит – практически, управленски и административен, обясни Сачева.
Затова тя смята, че може да е полезна в търсенето на балансирани решения. Напомни, че социалното министерство се занимава и с пазара на труда и с индустриалните отношения. И Политиките, които ще изпълнявам – управленските приоритети на това коалиционно правителство са вече разписани и ясни и не би следвало да има изненади, обясни Сачева.
Тя обяви, че чутите в пленарната зала критики са част от мащабна дезинформационна кампания, която я изненадала. Изненадана съм от задълбочените познания на биографията ми, но цитираните тук неща са събирани основно в интернет търсачки, допълни Сачева.
Тя даде пример с анкетата, с която БСП я обвини, че вкарва джендър темата в училище. Тя е въведена преди 5 г. по времето на министър от БСП – проф. Анелия Клисарова, а ГЕРБ я отмени, обясни Сачева. И призова депутатите да напишат „задължително сексуално образование“ и щяло да излезе името на друг кандидат за кмет, подкрепен от БСП.
Така че моля да не вменявате неща, които не са се случвали, обърна се Сачева към депутатите.
Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование и не е подкрепяна от нито един член на политическия екип на Министерството на образованието, каза тя.
Твърдо вярвам, че полът се определя биологично, категорична бе Сачева. И допълни, че няма какво да има притеснения в тази област.
За Истанбулската конвенция има решение на КС и няма какво да се коментира – изпълнителната власт изпълнява решенията на КС, допълни тя. Но уточни, че е против насилието, особено над жени и деца. И съм за традиционното семейство между мъж и жена, ако това са отговорите, които искате да чуете, давам ви ги ясно и категорично, каза Сачева.
Тя обяви, че е впечатлена от архивните дейност на опозицията. А по повод цитирано от трибуната нейно интервю срещу ГЕРБ обясни, че то е част от предизборна кампания, в която е участвала, по конкретни казуси и няма отношение към това, което се случва днес.

Фактът, че работя с партия ГЕРБ означава, че приемам политиките, които прави и провежда. Но всеки има право на мнение, което може да се развива във времето, допълни Сачева.
По отношение на закона за социалните услуги гарантира, че ще провежда диалог с всички заинтересовани страни, защото социалната политика трябва да обединява, а не да разединява.
Няма да отстъпя от това, което вече е постигнато по отношение на услугите и ангажиментите към хората с увреждания, гарантира Сачева. И сама изброи думите, които я характеризират: диалогичност, баланс и добронамереност. А фалшивите новини нека ги оборваме с факти.


image0 (9K)