Девет истории от живота по време на пандемия, които ви препоръчваме

Д-р Мирослав Ангелов е специализант по кардиология в болница „Св. Анна“

СЗО определи COVID-19 за пандемия на 11 март. Два дни по-късно България обяви извънредно положение заради разпространението на коронавируса. През изминалата седмица ви разказахме 9 истории за живота по време на пандемия. Ето ги тук накратко.

I Галя и дипломата след 12 клас

Галя е в решителния 12 клас, предстоят й матури, от които зависи следването ѝ. Основният въпрос за нея и за много други абитуриенти е дали ще получи дипломата си за средно образование навреме, за да не изпусне сроковете в университетите. „И двата университета, Хумболтовия университет и Берлинския свободен университет, изискват да предоставя диплома за средно образование. Тя е най-важният ми документ за кандидатстване“, разказа дванадесетокласничката пред Елица Симеонова.

I Лекарят, който е на „първа линия“

„Без предпазни материали самите ние, лекарите, можем да се превърнем в разпространители на зараза“, каза пред Полина Паунова д-р Николай Николов – общопрактикуващ лекар от Хасково в началото на седмицата. На 19 март стана ясно, че 8000 маски, произведени в България или внесени от чужбина, трябва да стигнат до 4000 общопрактикуващи лекари от цялата страна. До този момент докторите, които трябва да прегледат пациент със съмнения за COVID-19 и едва тогава да го изпратят към инфекциозна болница се оказа, че работят на „първа линия“, но без необходимата защита.

I Банско и животът отвъд полицейския кордон

На 18 март Банско стана първият изцяло затворен град заради коронавируса в България. Радослава Владимирова, която живее там с 3-годишната си дъщеря, разказа пред Теодора Бързакова, че е видяла „доста апокалиптична картина“. Заради мерките едно младо семейство остава разделено, тъй като приятелят на Радослава, който работи в Норвегия и вече се е върнал в България, не може да се прибере вкъщи заради карантината.

I Лекар без предпазен костюм. „Слава богу, тестът беше отрицателен“

Специализантът д-р Мирослав Ангелов работи в кардиологията на столичната болница „Св. Анна“, но дава дежурства и в спешното, където от 8 души на смяна предпазни облекла има само за двама. Д-р Ангелов успява да се сдобие с бърз тест за COVID-19. “Слава богу, беше отрицателен”  са думите на младия лекар пред Ивайло Везенков и обяснява защо е важно медиците да разполагат с бързи тестове за коронавируса.

I Когато работим вкъщи…

И докато някои са изложени на постоянна опасност от заразяване, много други също се наложи да променят начина си на живот. Терапевтът  Анна-Мария Пеева даде някои ценни съвети за живота в извънредно положение. “Ако им се налага да работят вкъщи, е добре да станат в обичайното време и да се облекат като за работа, преди да седнат на компютъра“, съветва тя.

I …офисите остават празни

Работата от вкъщи постави в нови условия и фирмите за почистване, които са грижат за офисите. “От 14 големи фирми, които обслужваме, само 3 останаха да работят”, сподели Константин Захариев, който е собственик на малка фирма, заета именно в тази дейност. Захариев коментира, че случващото се е сериозно изпитание за бизнеса му и се надява “всичко да отмине по-скоро”.

I „Не искам да съкращавам хора“

Работата на Захариев не е единствената в това положение. Манук Хиндлиян е затворил тенис клуба си, в който развива състезатели от детска възраст. За него най-голямото притеснение е какво ще се случи с екипа и какво може да направи, за да задържи хората. „Не искам да правя съкращения. Всеки един от хората в екипа ми е много важен за клуба“, сподели Хиндлиян през Борис Митов.

I „Отмениха ми полета“

Тревогите на малкия и среден бизнес са само част от голямата картина, в която засегнати от мерките срещу коронавируса са и авиокомпаниите, и техните клиенти. Милиони пътници по целия свят се наложи да променят плановете си. Иво Иванов разказа за ситуацията, в която се е озовал, след като Дания забрани на чужденци да влизат в страната. Иван Здравков е канселирал полета си за връщане от British Airways, но не успява да се свърже с EasyJet, с които лети на отиване, за да промени датите на полета си.

I „Дори да се извади от изпита материал, това не е проблем“

Седмокласниците са другите ученици, за които е важно как ще протече тази учебна година. Засега не се предвижда отлагане на изпити или промяна на сроковете за подаване на документи. Елица Симеонова разговаря с майката на седмокласник Надежда Димитрова. „Дори да се наложи да се извади от изпита някакъв материал, който те няма да са взели, това не е някакъв проблем“, посочва майката, която не чувства притеснение заради ваканциите и обучението от разстояние.

I И един бонус

Тази седмица беше и премиерата на авторската рубрика на Валдес Радев за кибер карикатури. Вижте първия от поредицата сатирични колажи по актуални събития от България и света. Валдес идва: Извънредно положение.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)