НАЙ-НОВИ:

Два нови случая на коронавирус в България

Още два нови случая на болни от коронавирус в София. Това съобщи на извънреден брифинг премиерът Бойко Борисов.

Жена и мъж, съответно на 66 и 77 години, са дали положителна проба за коронавирус. Те са настанени в столичната болница “Пирогов”.

За съжаление има още два случая на коронавирус у нас. Те са в столичната болница “Пирогов”. Единият е на 66-годишна жена, а другият – на 77-годишен мъж, семейство, които са работели на “Илиенци”. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг на Министерския съвет.

Пациентите са постъпили вчера. Тестовете са дали положителен резултат. Към момента заразените с коронавирус у нас стават шест с предишните четири случая от Плевен и Габрово.

Вирусът се разпространява из цяла Европа, буквално лети във въздуха, маските не го хващат и единственото, което можем да направим, е да се опитаме да го ограничаваме, обясни премиерът. Докторите ни казват – дистанция, избягване на много контакти и неналожителни пътувания, допълни Борисов.

Той заяви също, че във видеоконферентната връзка с лидерите от Европейския съюз е станало ясно, че се очаква около 60-70% от европейците да прекарат този вирус.

Бойко Борисов – министър-председател: До една държавите членки се изказаха срещу забраните за износ на медицински изделия. Аз им казах, че не виждам ни най-малко солидарност до момента, защото ЕС досега работеше на базата на обществени поръчки. Големи компании произвеждат тези медицински оборудвания, те ги печелят и казват: “Не можем да доставяме, или имаме забрана да ги доставим”. Или имаме договорени тестове, маски, медицински облекла, за които си плащаме, сега казват, че не могат да ги доставят. Считам за правилна и своевременна мярка, използвайки българската поговорка “Помогни си сам, за да ти помогне и Господа”, и искам да благодаря на индустрията, защото в момента се тестват от няколко фирми скроени облекла, да отидат в лабораторията на военните, където да минат тестовете, за да сме сигурни, че имаме надлежен сертификат, че е това, което ни трябва.

Източник – БНТ Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Всички проби, изследвани днес в лабораторията в Стара Загора са отрицателни…