Двама са задържани за кражбата на картини на Майстора. 10 картини са открити

Двама души са задържани за кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров. Намерени са и 10 от картините, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Още двама души се издирват от столичната полиция за обира, съобщава dnes.dir.bg

 

Общо 16 картини бяха откраднати от къща на столичния бул. „Сливница“, собственост на Павел Антонов – син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора. Изчезналите платна не са застраховани. Вчера Павел Антонов обясни, че вероятно кражбата е станала на 30 декември, но той е уведомил полицията вчера, тъй като е бил извън България.

По думите на собственика на картините, откраднати са 5 картини на Майстора, 9 на Димитър Киров и две на други художници.

По-рано днес внукът на известния художник Цанко Лавренов – Лаврен Петров коментира пред bTV, че откраднатото вече няма особени шансове да бъде пласирано, след като кражбата е добре известна от медиите. Галеристът обаче предупреди, че именно заради това крадците може да унищожат безценните платна.

Тази кражба не е била насочена към тези конкретни картини. Тези произведения биха били ценни на пазара, но нямат висока стойност, когато са откраднати в България. Не мисля, че има чак толкова малоумни колекционери, които биха поръчали такова нещо„, посочи Лаврен Петров.


image0 (9K)