Да се приготвим отрано за Архангелова Задушница!

Архангелова Задушница се пада на 2 ноември, събота.

Архангеловата Задушница се различава от другите Задушници по това, че отдаваме почит към загиналите за освобождението на България хайдути, революционери, воини. По тази причина се нарича Мъжка Задушница.

Какво трябва да направите, за да спазите традициите на Задушница?

Да се подготвите за ходене на гробища, където почиствате гробовете от накапалите листа. Слагате цветя, палите свещи, преливате с вода и вино, кадите с тамян. Оставяте храна на гроба и раздавате „За Бог да прости!“.

Храната включва жито, питка, баница, маслини, сладки, бонбони, плодове, всичко, което вашите близки са обичали и вие можете да купите или да приготвите. Когато давате храната на хората, казвате „Вземете за Бог да прости“ и наричате за кого – майка, баща, баба, дядо или друг роднина.

Свещеник може да прочете молитви на гроба на вашите близки, но трябва предварително да се уговорите с него. Заплаща се такса, която ще ви кажат в храма. От няколко дни църковните такси са повишени в цялата страна.

Ако знаете, че не можете да отидете на гробища за Архангеловата Задушница, пуснете в църква суха литургия.

Предварително вкъщи си направете списък с 10 имена на ваши близки. Изписвате имената едно под друго, а най-отгоре на листа слагате кръст в средата на реда. Това показва, че ще бъдат отчетени имената на покойници. В църквата купувате и една свещ, която ще бъде сложена към списъка с имената на вашите близки.

През нощта срещу Архангеловата Задушница списъците с имената и свещите се внасят в олтара на храма. Там преспиват, а на следващата сутрин свещениците изчитат имената. Вие също можете да присъствате на службата в храма.

Дори и да не сте пуснали суха литургия, на 2 ноември вървете на църква, за да запалите свещи за вашите близки и да подадете нещо на вярващите или на жените, които работят в църквата.

Ето и рецепта за перфектно сварено жито, с което да отбележите празника:

Продукти:

500 гр. жито (пшеница)
1 ч.ч. натрошени орехи
500 гр. обикновени или маслени бисквити, предварително смлени (може да замените с галета или запечено на сух тиган брашно – да порозовее)
настъргана лимонова кора
ванилия
пудра захар
по желание – стафиди

Приготвяне:

Първо накиснете житото в хладка вода с щипка сол за няколко часа, най-добре от предната нощ. След като житото се е накиснало добре, го прехвърлете в тенджера с вода, която го покрива с 1-2 пръста, и варете на тих огън за около 10 минути до омекване. По време на варенето разбърквайте внимателно. След като се свари, житото се отцежда от водата и се изсипва и разстила върху памучна кърпа на тънък пласт.

Това се прави, за да се отцеди пшеницата от излишната вода и за да изстине.

Настържете лимонената кора, смелете орехите и бисквитите. Вместо бисквити може да използвате галета или запечено на сух тиган брашно – колкото да порозовее.

След като житото е изстинало, прехвърлете го в голям съд, добавете останалите съставки без пудрата захар.

Разпределяте житото в чашки или в някаква подходяща купа и поръсете обилно с пудра захар на дебел слой. Отгоре може да украсите, като направите с остър предмет кръст в слоя пудра захар или пък насипете смлени бисквити под формата на кръст.


image0 (9K)