Да се видим кои сме Русофилите в България?

Генерал Решетников – на снимката( за непросветените – съветски и руски разузнавач, генерал-лейтенант от Служба за външно разузнаване , директор на Руския институт за стратегически изследвания (29 април, 2009 – 4 януари 2017 г.) стана доста популярен напоследък със своята Фейсбук страница.

На снимката на тази страница е написано: „Да се върнем в Русия“. Не ми е ясно какво значи това. Вероятно генералът смята себе си за изгонен от Русия или има предвид НИЕ(българите) да се върнем в орбитата на Русия. Не знам къде точно иска да се върне Решетников, вероятно това знаят моите 16 приятели, които ще запитам сега от този пост?

Да, да – имам 16 общи приятели с Леонид Решетников. Поговорката гласи, че приятелят на моя приятел е и мой приятел. И какво излиза? Че и аз съм приятел с Решетников. Ами останалите хиляда и кусур приятели, дали ще искат чрез мен да са приятели с генерала, пък бил той и прословут?

Сложна работа е това Фейсбук. Уж свързва хората, ама понякога и ги разделя. Защото често показва кой какъв е. Както тези мои 16 приятели. Няма нужда да ги питам защо са приятели с Решетников. Отговорът е ясен: „Аз обичам Русия, чета книги, чета Достоевски, Толстой, слушам Чайковски.“ Същите тези 16 вероятно никога не са гледали „Междузвездни войни“ или „Аватар“, както и не са чели Марк Твен, Джек Лондон или Стивън Кинг, защото по същата логика щяха да се наричат американофили.

Тогава кое е това, което ни превръща в антиподи? Определящото може би е отношението към общественото устройство. Има народи, които вярват във върховенството на закона, сред които са народите от Западна Европа, Америка и надявам се и България. Има и други, които разчитат на силата, сред които е Русия. Чрез силата решават кой какъв да бъде, кой да изчезне от лицето на земята, съответно като страна от кого да бъде зависим. На някои това очевидно им харесва. Само, че утре Русия може да заяви, че Черноморието е нейно и да го анексира. Винаги ще се намерят на всеки 1000 по едни 16, които да развеят руското знаме и да се обявят в защита на „Руска черноморска република Варна“, например.

Но това е доста напред в бъдещето. А може би утре? Кой знае? Вие лесно може да проверите. Отидете на страницата на Леонид Решетников и вижте кои са общите ви приятели. Не ги разфрендвайте. Утре те може да станат големи хора в новата република.

Петър Желязков


image0 (9K)