Дан Браун – как неуспелият музикант се нарежда сред най-успелите писатели

Преди славата Дан Браун преживява провал като начинаещ музикант и години на писателски неуспехи. Кариерата му поема нагоре през 2003 г., когато публикува „Шифърът на Леонардо“. Оттогава е продал 250 млн. книги.

Пред Business Insider Браун разказва повече за предизвикателствата, с които е трябвало да се справи.

Докато учел в университета, той осъзнал, че иска да се занимава с нещо креативно. Насочил се към музиката, преместил се в Лос Анджелис и започнал да пише песни… без никакъв успех. В един момент обаче написал статия за младежко списание, в която разказвал за живота си в пънкарските среди. Литературен агент я видял, свързал се с Браун и му казал: „Ти си писател“. Браун веднага отрекъл – „Не, музикант съм.“ 

Година по-късно обаче музикалната му кариера била пълен провал и той решил да опита с писането.

Първите три книги, които издава, не са успешни. „След като издадох „Шифърът на Леонардо“ и името ми стана популярно, тези три книги се изкачиха до номер 1 в списъка на бестселърите. Преди почти не бяха продали бройки. Това е важен урок – някои от идеите, които имаш по-рано в живота си и които ти се струват незначителни, в по-късен етап се оказват ценни„, разказва авторът.

С времето той успял да преодолее множеството си вътрешни съмнения и да започне да вярва на самия себе си повече.

„Едно определено спокойствие се настанява в процеса ти на работа, когато си кажеш: „Стигнах далече“. Когато просто поставяш единия крак пред другия и се фокусираш върху настоящето. Това е рецептата – пускаш капаците и се съсредоточаваш“, казва Браун.

По думите му когато гледаме успеха на даден човек, не трябва да забравяме, че семената за този успех са били засадени преди много години.

„Виждам хора, които си казват: „Постигнах успех в това. Значи е време да се захвана с нещо друго.“ Не е вярно. Трябва да продължиш да правиш същото, като го надграждаш. Трябва да работиш много усилено. Предизвикателство е да останеш на същата вълна, без да се разсейваш„, смята още Браун.


image0 (9K)