НАЙ-НОВИ:

Даниела Дариткова: Има драстично увеличение на броя на ползваните болнични

„През последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични от заетите на пазара на труда“. Това коментира пред БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод идеята първият ден от болничния да не се плаща. Предлага се една стъпка напред към това как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични, обясни тя.

Дариткова каза, че сумите, които се изплащат за тези дни са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

„Темата са разисква дълго време. Не е предложено никакво разумно и рационално решение“, посочи Дариткова.

Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

Тя уточни, че това няма да важи за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни.

„Трябва да се търсят източници за увеличението на минималната пенсия на 250 лева. Около 80 милиона ще са необходими за този ръст на пенсиите. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е подготвен дълго. Процедурата предполага балансиран бюджет и трябва при това решение вчера да се търсят източници на средства, от които да се набавят тези 80 милиона лева“, обясни още тя.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
15 ноември (петък) K-Arts Dance Company Представя: Спектакъла “Love or…