НАЙ-НОВИ:

Данаил Кирилов търси начини за предсрочно прекратяване на мандата на тримата висши магистрати

Една от първите задачи, които новият министър на правосъдието Данаил Кирилов си е поставил, е установяване на режим за предсрочното прекратяване на пълномощията на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).

Това заяви Кирилов в интервю за предаването на БНТ „Панорама“. По негови думи това е необходимо, тъй като България търпи критики от ЕС заради липсата на конкретни механизми за прекратяване на мандата на „тримата големи“.

Това не може да се окачестви като атака към някоя от институциите или личностите, които към момента заемат тези длъжности, каза Кирилов. Тепърва трябва да се уточни критерият, който да очертава списъка от провинения, водещи до отстраняване, добави той. По думите му трябва да се уточни и органът, който да разполага с тези правомощия.

Кирилов определи „Апартаментгейт“ като скандал, в който „обективно правото не е нарушено“, но който „като методология залага на усещането за несправедливост“.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Ако не бяха обявили името преди появяването ѝ в студиото…