НАЙ-НОВИ:

Дамаск не се вслуша в ООН, отново удари Източна Гута

Сирийският режим продължи днес въздушните си удари в Източна Гута, след като вчера Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, изискваща незабавно спиране на огъня в обсадения бунтовнически анклав, съобщиха правозащитници, цитирани от “Франс прес”, предаде БТА.

[ad id=”225664″]

Атаките бяха подновени тази сутрин с два удара срещу сектора Шифуния в околностите на Дума, главния град в Източна Гута, уточни Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

За 7 дни въздушни удари и артилерийски обстрел в Гута са убити 519 цивилни, сред които стотина деца, допълни СЦНПЧ.

[ad id=”238430″]

Тази зона е последната крепост на бунтовниците крнай Дамаск и на 18 февруари режимът започна мащабна военна операция в района.

[ad id=”236993″]

Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри вчера резолюция с настояване “незабавно” да велзе в сила хуманитарно примирие в цяла Сирия с цел доставяне на хуманитарна помощ и евакуация на тежко ранени.
Директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман съобщи, че най-малко три селища в Източна Гута, включително Дума, са били обстреляни с ракети и артилерия. Местният кореспондент на АФП чуваше звуците от въздушните нападения и артилерийски изстрели.

Според Рахман в южната част от Източна Гута е имало “сблъсъци между силите на режима и бунтовническата група “Джайш ал Ислам”. Битки от този род избухват на фронта всеки ден, добави той.
Мохамед Алуш, член на опозиционния Върховен комитет за преговори и ръководен кадър на “Джайш ал ислам”, съобщи чрез Туитър за въздушни атаки срещу Шифуния и “опити за щурм” от страна на режима, срещнали според него отпор от страна на бунтовниците.

[ad id=”236999″]

В Сирия вече неведнъж е обявявано временно примирие. Понякога минава време, докато спирането на огъня влезе в сила и страните започнат да го спазват; често пъти примирието се проваля, напомня АФП. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров смята, че ако ГЕРБ…