НАЙ-НОВИ:

Гъста бяла пяна покри река Струма в Перник

Гъста бяла пяна покри река Струма в Перник и изплаши жителите на града вчера. Публикувани кадри в социалните мрежи предизвикаха остри критики.

РИОСВ – Перник проверява сигнала за пяна в коритото на реката в участъка от моста на квартал “Мошино” – по течението на реката към центъра на града. Той е подаден от живущи в района на зеления телефон на екоинспекцията, както и на тел 112 и на дежурния телефон на Общински съвет за сигурност на Община Перник. Извършена е незабавна проверка, като е обходено коритото на реката в пет участъка – от центъра на града срещу течението на реката до кв. “Мошино”, съобщиха от РИОСВ.

Локализирано е мястото на заустване на замърсените води – бетонов колектор на левия бряг на реката, който е заустен след моста на кв. “Мошино”. При проверката е установено, че от колектора изтича вода с бяла пяна. Пяната е по повърхността на водите в определен участък. Не е установена миризма на химикали или гнилостни процеси във всички проверени участъци, нито наличие на умряла риба, уточняват от екоинспекцията.

По искане на РИОСВ – Перник ИАОС – София е взела водни проби за извършване на последващ лабораторен анализ. Резултатите ще бъдат обявени допълнително.

През годините река Струма е била червена, синя и бяла, като последния път химикал, допуснат до реката уби рибата, припомня zapernik.com. За първи път обаче се случва такава пяна да се носи по реката.

Източник: BNews.bg

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Борисов укори президента, че досега си е мълчал за партийните…