НАЙ-НОВИ:

Гърция се опитва да измести България от новия руски газопровод

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига на работно посещение в Москва. В програмата му са предвидени срещи с президента Владимир Путин и с руския му колега Дмитрий Медведев.

Очаква се предстоящите разговори да бъдат фокусирани върху желанието на Гърция втората линия на руския газопровод „Турски поток“ да премине през територията й. България също настоява за това и дори беше обявено, че в Москва са решили газопроводът да преминава през нашата територия.

Ципрас многократно е заявявал интереса си към проекта намерението си да превърне Гърция в балкански газоразпределителен център. Същите намерения обаче има и премиерът Бойко Борисов. Москва ще трябва да избира между два варианта за продължаване на трасето на „Турски поток“: през България или през Гърция.

Според редица експерти изборът вече е направен и той е в полза на страната  ни. Това се потвърждава и от фактите. На 30 ноември от корпорацията “Газпром” обявиха, че имат интерес към обявения от „Булгартрансгаз“ търг за закупуване на мощности за пренос на газ на българо-турската и българо-сръбската граница. Всъщност това е потвърждение на появилата се по-рано публикацията във вестник „Комерсант“, че маршрутът на газопровода „Турски поток“ ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

Москва обаче не се е отказала официално и от варианта за преминаване на газопровода през Гърция, отбелязват анализаторите. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
"Всички държавни, обществени и неправителствени институции трябва да се борят…