Готвят се протести срещу поскъпването на тока

Работодателските и синдикалните организации готвят общ протест срещу по-високата цена на електроенергията, става ясно от съобщение Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

[ad id=“225664″]

Решението за протеста е взето след заседание на организацията.

В разпространеното съобщение след срещата е записано, че трябва да има „ефективни действия“, насочени срещу задълбочаващите се проблеми на енергийния пазар.

Работното предложение за дата на протеста е 31 януари, но крайното решение ще бъде взето след съгласуване на организациите, членуващи в АОБР – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

[ad id=“263680″]

През последните месеци бизнесът се оплаква от по-високата цена на едро на електроенергията. Според фирмите причината за това са спекулации и манипулации на пазара. Те настояват за повече контрол върху ситуацията.

Държавата не може да се меси върху договорните отношения между участниците на свободния пазар на електроенергия, категорична беше от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обаче каза, че предстоят законодателни промени, които да дадат по-голяма роля на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да контролира пазара.
dunavmost.com


image0 (9K)