НАЙ-НОВИ:

Голяма секира за шофьорите: При нарушение вдигат глобата с 50 лева за всеки пътник в колата

Глобата за всяко нарушение на правилата за движение да скача с по 50 лева за всеки превозван пътник в колата на нарушителя. Това предложение бе гласувано и одобрено във вторник по време на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, чийто председател е министърът на вътрешните работи Валентин Радев, предаде “Телеграф”.

[ad id=”225664″]

Тепърва текстът ще бъде предоставен на работна група, която изготвя нов Закон за движение по пътищата. Целта на мярката е да се спасят хиляди човешки животи. “От 2011 г. до 2016 г. при катастрофи са загинали 1095 пътници и са били ранени 17 752 души, които са се возили в автомобилите“, посочват още от Комисията за безопасност на движението. Според статистиката на КАТ по-голямата част от пострадалите са били жени и деца.

“Животът на тези участници в движението струва повече от 50 лева”, убедени са експертите по пътна безопасност. Те настояват за още крути мерки.

За първи пътен инцидент поради неспазване на знак “Стоп” и преминаване през непрекъсната разделителна линия от пътната маркировка, санкцията да бъде отнемане на 13 точки от талона и взимане на книжката до успешно полагане на психотест.

[ad id=”238430″]

Тъй като всеки четвърти убит на пътя е загинал при изпускане на завой пък от комисията искат при такава катастрофа да се праща виновникът за проверочен изпит. За удар в дърво се настоява наказанието да е същото.

За превишаване на скоростта с повече от 30 км/ч в населено място пък експертите предлагат отнемане на 10 точки от талона.

На заседанието на Комисията по безопасност на движението е било прието и да се разработят трасета, по които линейките да стигат възможно най-бързо до болницата с ранен в катастрофа. Иска се още помощ от Министерството на здравеопазването за въвеждането на профилактика за пострадалите при пътни инциденти.

източник: Blitz.bg Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че не желае да…