Гледни точки на майката и на лекаря по трагедията с починалото бебе Никола

От няколко дни Фейсбук буквално „гори“ след публикацията на Христина Иванова, майка на починалото бебе Никола. Раждането е в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора. Младата жена директно обвинява за смъртта на първото си дете д-р Веселина Цанкова. При подобна трагедия и пълно непознаване на фактите, не е възможно вземането на страна, освен емоционално. За това решихме да предложим на читателите ни както гледната точка на г-жа Иванова, така и тази на д-р Цанкова.

След заключението на медицинския одит, ще публикуваме и резултатите от него.

Д-р Веселина Цанкова: Самата аз съм преживяла загуба и разбирам кошмара и трагедията на майката. Разбирам и нуждата да има виновен, но написаното от нея в социалната мрежа, категорично не отговаря на истината. Поискала съм медицински одит по случая, той е нареден от министерството и върви в момента. Когато приключи, лично ще оповестя резултата от него. Дори болката не оправдава откровеното оплюване, което четем в поста на г-жа Иванова. Аз съм акушер-гинеколог с над 35 години трудов стаж, без нито едно обвинение, или подозрение за лекарска грешка до момента. За съжаление негативното отношение към българските лекари, което се насажда от години и особено опитът държавното здравеопазване да бъде разрушено в полза на ясно чии интереси, води до това – обвинения на всяка цена, груби, брутални и неверни във всеки случай на човешка трагедия, без познаване на медицинските обстоятелства, факти и възможности. Това можеше да се случи при всеки лекар, случи се при мен. Не сме всесилни – понякога просто не можеш да направиш нищо повече. Опитът ми е изключително богат, срещала съм какви ли не медицински случаи… За съжаление никой опит не е достатъчно богат да предотврати трагедията в някои от тях.

Христина Иванова: Добър ден!Пише Ви една почернена майка!Така наречените „Лекари“ убиха здравото ни дете,прекрасния ни НИКОЛА!Моля прочетете трагедията ни,дълга и в детайли,но най-малкото което мога да направя е да дам гласност ,за да не доверяват повече майки най-важното на тези жени,а именно живота на детето си… (Бел. авт: Писмото е дълго, придружено е със снимки. Пълният текст прочетете като натиснете линка към него): https://www.facebook.com/hristinaasss/posts/103985863805866

 

 


image0 (9K)