Гешев: Аз правя неща, които другите могат само да обещаят

„Аз правя неща, които другите могат само да обещаят.“ Това заяви пред Нова телевизия  заместник главният прокурор Иван Гешев, който бе номиниран за поста главен прокурор от прокурорската колегия на ВСС.

Засега той е единствената номинация, последната дата за нови кандидатури е 29 юли.

Гешев коментира протестите вчера по повод номинацията му. „Не следя политическите събития, не съм в час в политическия дневен ред. Не се притеснявам от другите номинации за главен прокурор“, заяви той.

„Ще се работи активно с всички бивши служители на фирмата „Тад груп“ –  включително и с тези, които са напуснали през последните дни. Фирмата няма повече служители, всички са подали молба за напускане“, съобщи Гешев.

По думите му, установено е, че са констатирани  500 000 хиляди пароли и имена на пощенски кутии на една известна българска имейл платформа, “което едва ли може да се впише в термина законно”.

„Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Това ни дава основание да мислим, че има две направление на дейността на тази фирма.

Едното е осъществяване на киберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм. Една от версиите, по които работим е той да бъде използван за политически цели“, допълни спецпрокурорът.

„Не следя политическите събития, не съм в час с политическия дневен ред, както виждате имам много работа. Не се притеснявам от другите номинации за главен прокурор. Аз правя неща, които другите могат само да обещаят“, коментира Гешев протестите от вчера и номинацията си за главен прокурор.


image0 (9K)