НАЙ-НОВИ:

Ген. Мутафчийски очаква пик за Великден

“Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България.” Това заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV.

По думите му процесът е много динамичен, нещата не могат да се прогнозират. В идеалната хипотеза хората няма да бъдат пуснати преди Гергьовден.

“За съжаление пикът най-вероятно ще бъде около Великден според прогнозите. Единственият сигурен начин да предотвратим рязък бум, е да се изолираме, защото вирусът се предава от човек на човек. Когато няма контакт между хората, вирусът няма как да се предаде”, допълни ген. Мутафчийски.

“Смисълът от бързите тестове е търговски, не медицински. Той е чудесен към края на епидемията, за да се види кой е изградил антитела”, каза още той. “Докато съм на това място няма да позволя търговци да накарат държавата да похарчи милиони. Днес в Испания са похарчили милиони за бързи тестове, които са се оказали безполезни. Преди 4 дена Франция ограничи бързите тестове според препоръките на СЗО, а вчера – Германия. Аз искам да разбера за 5 минути, но няма как”, каза той. “Такава апаратура трудно се държи на склад. Успяха да дарят по моя информация около 25 апарата в страната, не само в София. Дали има кой да работи с тях – във всяка болница има анестезиолози. Вижда се, че има”, заяви шефът на ВМА.

image0 (9K)

Запитан за твърденията, че дори анестезиите не могат да се правят от всеки анестезиолог, той каза: “Имаме дефицит на анестезиолози. Лекарите и сестрите застаряват в България, но сме длъжни да се справим с това, което разполагаме. Трябва да се поддържа баланс, не може да отидем към тестовете или към апаратите само”.

“Апаратите са определени, направена е държавна поръчка. Колкото и да искат частни спонсори да закупят апарати, самите фирми им отказват. Държавната поръчка е много голяма. Тестовете ги купуват от няколко дистрибутора, говорим за PCR тестовете – сигурните. Изчакването е от около 2-3 седмици”, добави шефът на ВМА.

“Поддържахме готовност, не сме останали без тестове. Запасите са ни 7-8-10 хил. напред. Това го поддържаме и благодарение на дарителите. Ще ползваме тестовете, които са сигурни, защото това, което е на пазара, са изключително несигурни тестове”, каза ген. Мутафчийски.

“Испанците трябва да си ползват тестовете, ако са ги получили всичките. Израел работят много активно, САЩ работят. Днес излезе съобщение, в Германия има методика за по-бързо възстановяване с антиген”, заяви той.

На въпрос повече генерал или повече професор по медицина се чувства, шефът на ВМА отговори: “Винаги съм бил лекар, нищо че в последно време някои хора се опитват да го забравят. Унифрмата е работното ми облекло. Един генерал с какво да ходи – с пижама ли. Имам дрехи за операция, но не са с пагони. Това не е само работа за бяла престилка”.

Запитан повече оптимист или повече песимист се чувства сега, от момента, в който зае поста си в началото на епидемията, той каза: “Имам усещането, че съм 3 месеца в този водовъртеж, въпреки че са 3-4 седмици. Толкова много неща се направиха. Би трябвало да дадат резултат. Няма как да не дадат”.

“Изпреварихме много държави с навременнии адекватни мерки. Те после ни сочиха за пример, това не е моя измислица”, заяви още шефът на ВМА. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...
  1. Вие нормални ли сте “пророчество”? А искате ли да ядете репорти и доклади до Европейските комисии и сайта да пада?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Пет тона от лекарството за борба с маларията хлорохин са…