НАЙ-НОВИ:

Ген. Мутафчийски с тревога: Ввсяка пета положителна проба у нас е съмнителна за “британския мутант”

  • Красимира Янкова
  • 19.01.2021
  • ИЗБРАНИ
  • Коментарите са изключени за Ген. Мутафчийски с тревога: Ввсяка пета положителна проба у нас е съмнителна за “британския мутант”

Всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия щам. Това обясни председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Той участва в заседание на Кабинета, на което беше обсъдено разхлабване на противоепидемичните мерки.

“Прави впечатление, което не бих искал да го спестявам, че почти всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на коронавирус. Нямаме още доказателство и затова казвам, че е само предположение. Дали сме за секвениране тези проби в Националния център по заразни и паразитни болести. Но това все пак трябва да заостри вниманието”, поясни ген. Мутафчийски.

“Натискът върху болниците е по-слаб и тази тенденция се запазва, но има известно раздвижване, което не бива също да го спестяваме”, заяви Венцислав Мутафчийски.

Смята се, че новият “британски” мутант на вируса е много по-заразен, което се потвърждава от изключително тревожните данни през последните дни от Великобритания, която излезе на първо място в света по смъртност.

Припомняме, че преди дни проф. Тодор Кантарджиев също заяви, че появата на британския щам у нас се очаква и ще го има, а официално новината ще бъде съобщена при следващите порции на геномно секвениране, които предстоят. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Московски районен съд произнесе присъда от шест години лишаване от…