НАЙ-НОВИ:

Ген. Мутафчийски зове всички лекари да се окажат на висотата на професията

“Медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема.” Това заяви днес ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и директор на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Нови 2 случая на COVID-19 са регистрирани в България. Единият пациент е от Плевен, а другият – от София. С това общият брой на пациентите, регистрирани с новия коронавирус у нас става 43, като двама от тях са починали. Това заяви генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в 08.00 часа.Пациентите, които са приети на болнично лечение са в стабилно състояние.Изключително динамична е ситуацията в целия свят, а вчера са обявени нови, по-твърди мерки в редица страни – Белгия, Германия, Франция, Испания.Особено внимание и мобилизация имаме на „Гранична полиция”. Тази сутрин разговарях с директора на службата, който ме увери, че предприемат още по-ограничаващи мерки за всички пристигащи. Вече направхме и първите анализи, свързани с регистриране и картотекиране на потенциални пациенти. Оакзва се, че изписаните нечетливо на ръка адреси силно затрудняват работата на органите след това. Има изрична инструкция на граничните полицаи и всички служители по границите активно да съдействат за четливо и истинно изписване на всички данни, поясни генерал-майор Мутафчийски.Той поясни, че са сформирани групи за издирване на потенциално заразени и контактни лица на всички, които вече са регистрирани с COVID-19. В тях участват органите на МВР и на РЗИ. Отчита се обаче сериозен недостиг на медицински лица в тази дейност. Затова вървят идеи за мобилизиране на служители от РЗОК, от Агенцията по контрол на храните и други.Подготовката в лечебните заведения върви на много високо ниво. С изключително удоволствие прочетох съобщението на директора на Александровска болница – проф. Костадин Ангелов, където кампанията за набиране на доброволци дава един много окуражаващ резултат. 77 души вече са се записали, включително и знакови лица като бившият министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и ексобластният управител на Перник Ирена Соколова, много студенти и специализанти, заяви още професор Мутафчийски.От няколко дни процес по набиране на доброволци тече и във ВМА – освен студенти – шестокурсници, специализанти и няколко десетки лекари от Академията са изявили желание при нужда да се включат в реалната работа на Клиниката по инфекциозни болести,както и на интензивните клиники.Това е изключително удовлетворяващо и окуражаващо за нас, защото показва, че медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема. Те не си правят илкюзия, че това ще бъде само един акт на показност. Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия. Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия, заяви още професор Мутафчийски.

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Събота, 14 март 2020 г.

“Те не си правят илюзия, че това ще бъде само един акт на показност. Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия. Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия”, каза той.

Изказването на Мутафчийски отново трогна граждани и колеги. Припомняме, че вчера генералът направи пламенен призив да се спазват всички заръки на щаба и властите, за да се избегне трагедията.

Малко след това и премиерът Бойко Борисов отправи неочакван зов към всички българи заради трогателната реч на шефа на ВМА.

“Разберете, че трябва да спасим нацията, трябва да спасим нашите родители и най-близки хора. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Трябва да спасим здравната система и да не правим избора кой да спасяваме и кой да оставим да почине”, гласеше част от вчерашното изявлението на ген. Мутафчийски.

Уточняваме, че у нас случаите на коронавирус вече са 43. Сутринта се появи информация и за мъж, върнал се от Италия във Врана, който също е дал положителна проба. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Президентската съпруга Десислава Радева написа поредния си среднощен пост, този…