Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш: Без нови ТЕЦ-ове и субсидии за добив на изкопаеми горива

Премиерът Бойко Борисов участва в 25-ата конференция по измененията на климата, която се провежда в Мадрид.

Домакин на световния форум е испанският министър-председател Педро Санчес.

До 13 декември представители от близо 200 държави ще обсъдят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата.

На среща – в рамките на конференцията, лидерите на страните-членки на ЕС ще обсъдят важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда.

Очаква се генералният секретар на ООН Антонио Гутериш да призове страните значително да намалят въглеродните емисии. Той заяви, че климатичната криза е неизбежна и политическите лидери трябва да реагират.

Субсидиите за извличане на изкопаеми горива трябва да приключат и не трябва да се изграждат нови електроцентрали, работещи с въглища, след 2020 година„, смята Гутериш.

По-рано той предупреди, че усилията, които се полагат за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни. Гутериш призова за край на войната срещу природата: „От много векове човешкият род води война срещу планетата. Тя се отбранява. Ние трябва да спрем войната си срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим. Последните пет години са най-топлите, откакто се води статистика. Морските нива са най-високите в човешката история. Ледените шапки се топят с безпрецедентна скорост, а океаните стават по-киселинни. Всички знаем последиците от това„.


image0 (9K)