ГДБОП: Бомбените заплахи идват през сървъри в Швейцария и Сейшелските острови

Електронните съобщенията за взривни устройства към български летища и медии са генерирани от провайдъри извън територията на Република България. Те са изпратени през компютърни сървъри, намиращи се в Швейцария и Сейшелските острови. Това заяви на брифинг ст. комисар Стоян Темелакиев, зам. – директор на ГДБОП.

„Целта на тези съобщения е да внесат смут и страх в обществото, както и да затруднят работата на обществени институции”, обясни Темелакиев.

“В хода на проверката стана ясно, че на 20 август подобни заплашителни електронни съобщения са получили други европейски столици, както и в Канада”, добави зам.-директорът на ГДБОП.

„Организацията, по моя оценка, беше изключително добра. Избегна се всяване на излишна паника и страх у хората. В голямата си част летищата и медиите функционираха нормално, там където се наложи бяха взети мерки с цел проверка, за това дали изписаното в подобни имейли отговаря на истината. Категорично мога да кажа, че това не отговаря на истината, не бяха открити никакви взривни устройства, както и не се наложи повишаване на степента на опасност”, коментира още Темелакиев.


image0 (9K)