НАЙ-НОВИ:

„Галъп“: 59% подкрепят министерските оставки, привържениците на ГЕРБ се колебаят 

50% одобряват факта, че в крайна сметка патриотите потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ и остават заедно в управлението
[ad id=”225664″]

Мнозинство от 59% от пълнолетните българи са „за“ приемането на оставките на тримата министри. Привържениците на ГЕРБ обаче са разделени на две равни половини „за“ и „против“. Това са изводите от експресно проучване на социологическата агенция „Галъп“.

Обществото поглежда с известно облекчение на това, че

Обединените патриоти намалиха конфронтацията,

която съпътстваше първите дни след оставките. В тази ситуация, като че ли с най-малко негатив излиза балансьорът Красимир Каракачанов, за сметка на по-острите Волен Сидеров и Валери Симеонов.

Въпреки затихването на първоначалните вътрешнокоалиционни скандали около министерските оставки, появиха се и нови скандали и това само допълнително подхранва недоволството към цялостното статукво у нас.

Заради това общо недоволство се подкрепят и всякакви действия срещу статуквото:

подкрепят се акциите на прокуратурата срещу крупни бизнесмени, подкрепят се заявките, които президентът Радев направи в откриващото политическия сезон изявление и т.н.

[ad id=”263680″]

Появилите се опити за „заден ход“ по отношение на оставките на министри не са повлияли решително на общественото мнение и то е видимо в полза на напускането на тримата. 59% казват, че оставките трябва да бъдат приети, а 32% са на обратното мнение. Останалите се колебаят. Сред привържениците на ГЕРБ обаче дяловете „за“ и „против“ са равни: 46% са „за“, но 48% са „против“. Останалите се колебаят.

Вероятно за категоричния резултат сред обществото роля играе и общото недоволство към политическия елит. За колебливия резултат сред привържениците та ГЕРБ пък роля играе

активната защита за някои или всички министри, дошла от редовете на партията,

на коалиционните партньори и на различни гилдии. Повечето привърженици на патриотите обаче също се изказват „за“ оставките, коментират от “Галъп”.

50% одобряват факта, че в крайна сметка патриотите потърсиха начин за изглаждане на различията помежду си и с ГЕРБ и остават заедно в управлението. 43% обаче са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Две трети от привържениците на патриотите одобряват, както и три четвърти от привържениците на ГЕРБ.

[ad id=”236993″]

На въпрос на кого от често противопоставящите се трима лидери на Обединените патриоти вярват най-много, 40% посочват Каракачанов, а 30% избират опцията нито един. 17% посочат Симеонов, а 11% – Сидеров. Останалите се колебаят. Очевидно

обществото интуитивно избира по-балансираната позиция на Каракачанов

и в известна степен се бои от по-рязката реторика, свързвана с другите двама. Сред самите привърженици на Обединените патриоти, както и сред тези на ГЕРБ и на БСП, половината избират Каракачанов а другата половина се разпределя между другите опции.

Затишието при патриотите обаче не отменя общото недоволство на българите срещу статуквото. Това недоверие към политическата и икономическа прослойка задвижва и доверието към действията на прокуратурата от последните седмици.

49% намират обвиненията на крупни бизнесмени за обосновани, а 27% не. 24% очаквано не могат да формират мнение. Това се дължи най-вече на

по-общото обществено желание за повече справедливост и отговорност.

Това желание се забелязва, когато стане дума за промяна на модела и търсене на генерални алтернативи: скорошното изявление на президента в този дух събира одобрение сред мнозинство от 72%, допълават от “Галъп”.

Изводите са от нов, независим, експресен телефонен сондаж, проведен сред 932 души между 12 и 14 септември по специалната панелна методика на „Галъп интернешънъл“, която осигурява представителност на данните за пълнолетното население на страната. Абсолютното максимално отклонение е ± 3% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Влак блъсна автобус в австрийския град Грац, при което загина един човек, а…