Галина ГОСПОДИНОВА, кандидат за общински съветник от БСП: Искам Общинският съвет да види Стара Загора през моите очи – още по-хубава, по-млада и по-добра

Галина ГОСПОДИНОВА е кандидат за общински съветник от БСП, коалиция „БСП за България“. Тя е на 44 години. От 1989 година живее в Стара Загора.

Завършва средно образование в града на липите, живее и работи тук. Учи в Тракийски университет „Регионална икономика“, а дипломната й работа е „Бюджет на община Стара Загора“. Избрала е темата специално, защото отдавна има своята визия за по-добро разпределение на средствата. Член е на БСП от 2002 година. Предприема тази стъпка както за да продължи традицията в семейството си, така и защото е убедена, че това е партията с воля да отстоява политики, насочени към създаване на по-справедливо общество.
– Г-жо Господинова, защо се кандидатирахте за общински съветник?
– Защото съм човек, научен да работи за каузи още детството си. Убедена съм, че мога да бъда полезна, защото съм изключително последователна и непременно довеждам до финал проектите си. Освен това не приемам елементарното противопоставяне и съм отворена за комуникация и съвместна работа винаги, когато става въпрос за нещо добро. В местната власт проблемите на гражданите са надпартийни.
Бих искала да получа шанса да представя пред Общинския съвет на Стара Загора политиките, които мисля, че ще работят успешно за гражданите на общината. Искам хората да видят Стара Загора през моите очи – по-чиста, по-красива, по-справедлива, населена с млади хора, с повече възможности за добър живот за всички ни.
– Има ли разговор, който задържително трябва да се проведе сред всички участници в местната власт?
– Да, това е разговорът за социалната политика. Този разговор става все по-важен на всички нива: свят, държави, социални системи, общини. Неизбежен е, защото липсата на справедливост създава нестабилни структури, заредени с много голямо напрежение и подложен на риск социален мир.
Социалната политика е съвкупност от законодателство, принципи, действия, препоръки, целящи постигането на социално благоденствие. Ясно е, че изграждането и прилагането й са пряко свързани с капацитета на отделните държави, с капацитета и на отделните общини, с идеологията на управляващите. Ще настоявам в разговора ни на местно ниво задължително да бъде застъпена темата за достъпно и качествено здравеопазване – разкриване на медицински служби в селата, аптечно обслужване, разширяване на региона на доставки на млечната кухня и т.н.
– Аптечното обслужване и разкриването на медицинските кабинети обаче не могат да се диктуват от Общината. Какви мерки бихте препоръчали в този случай?
– Има ли желание, има и начин – винаги се намира. Ще нахвърлям само някои идеи в момента – осигуряване на безплатен транспорт за лекарите по селата, например, за да могат визитите им да са по-чести и в най-малките населени места. Търсене на възможност за безплатно предоставяне на общински имоти за малки аптечни пунктове и кабинети…
Ще ми се системата за социален патронаж в нашата община да бъде модернизирана, да предлага съвременен тип услуги и в много по-голям регион, т.е. да бъдат отделени средства за това. Ще е прекрасно да се изгради тъкмо в Стара Загора център за долекуване и възстановяване на хора с онкологични заболявания. Услугите за деца не просто да бъдат максимално разширени, а и да са безплатни…

Стара Загора може да си го позволи при правилно разпределение на Бюджета и с едни нови приоритети.
– Други важни за Вас теми?
– Целенасочена работа и мерки за насърчаване на инициативи за задържане на младите хора в Стара Загора – от подкрепа за младите предприемачи – с общински помещения, или данъчни преференции, до развитие на сектори като електроника и телекомуникации, привлекщателни за тях. От жилищна политика до подходящи университетски специалности и привличане на високотехнологични сектори, осигуряващи добро заплащане. Радвам се, че Стара Загора е община с една от най-ниските нива на безработица. Следователно има потенциала да търси още по-добри решения за развитие и повишаване на благосъстоянието на хората. А тъкмо последното гарантира живот, младост и бъдеще на населените места.
Друга много важна за мен тема е по-сериозно влизане на Стара Загора като туристически бранд в туристическите маршрути. Да, знам, че е близо до Пловдив – по-голям град, Европейска столица на културата и т.н. Но място с над 8 000 години история също може да предложи много – не само като исторически свидетелства, а и като духовен живот, култура, специфични туристически продукти. Туризмът е много сериозен източник за развитие и за ред съпътстващи бизнеси и услуги, а Стара Загора изостава.
Разбира се, може да се каже много повече по всяка от тези теми, по много други, но няма как това да стане в едно интервю. Надявам се задълбочения разговор да го проведа с гражданите и с колегите в следващия Общински съвет.


image0 (9K)