Габриел: Конвенцията ни дава възможност да покажем силата на семейството

„В цялата конвенция се говори за мъже и да жени, но е направено определение за пол, което е характеристика за социалност. Няма трети пол, няма бракове. Това, което е много важно е да се разбере е, че в този документ имаме цялостна системна защита, за да направим борбата срещу насилието над жени наша обща кауза, както и да се криминализират тези деяния”, каза пред Канал 3 българският еврокомисар Мария Габриел.

[ad id=“263680″]

„Най-големият проблем на жертвите на насилие е, че те не говорят, а мълчат. Днес 70 процента от учениците между 13 и 16 години казват, че познават някого жертва на домашно насилие. Трябва да наблегнем на превенцията. Много по-лесно е да предпазиш нещо да не се случи, отколкото след това да понасяш последствията”, сподели още тя.

[ad id=“218548″]

„Имаме нужда от много по-сериозна дискусия. България е сред страните, които нямат статистически данни за насилие. В цялата конвенция думата „пол” е за характеристики на мъже и жени такива каквито са приети от едно общество. Когато говорим за социално конструирани роли, трябва да се направи така, че жената да не бъде дискредитирана. Тази конвенция ни дава още една възможност да покажем силата на семейството и какво значи равенството между мъжете и жените”, категорична беше Мария Габриел.


image0 (9K)