НАЙ-НОВИ:

В Скопие не приемат предложенията на бившия си премиер Георгиевски за изход от противоречията с България

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев се разграничи публично от предложенията на коалиционния си партньор и бивш македонски премиер Любчо Георгиевски за изход от задънената улица, в която са влезли отношенията между Скопие и София.

Георгиевски публикува в събота идеите си, които могат да се обобщят така – Република Северна Македония да приеме историческата истина, а България – съвременната действителност. Бившият премиер беше подложен на вълна от критики в страната си.

Заев заяви, че Георгиевски отговаря лично за мнението си и че “не е възможно на 31 декември 1943-а някой да си е легнал българин, а на 1 януари 1944-а да се е събудил македонец”.

В Скопие щели да изчакат изборите в България, за да активизира отново контактите със София, каза Заев.

Днес Любчо Георгиевски нарече критиците си “страхливци” и ги призова към публичен дебат.

Планът му предвижда Република Северна Македония да даде гаранции, че няма претенции към Пиринска Македония, а българското Народно събрание да приеме декларация, в която да се казва, че “македонска нация” и “македонски език” се отнасят само за нацията и езика, създадени след 1944 година, и че България не приема тезите, че те са фалшиви.

За историческата комисия Георгиевски смята, че 6 личности, включително Гоце Делчев, трябва да бъдат обявени за общи без да се навлиза в подробности за тях, както и още 10 или 15 исторически събития, които да честваме заедно. Освен това – Скопие да изтрие без дискусии обидните за България текстове в учебниците по история и да създаде нова комисия за гоненията и убийствата на македонците с българско национално съзнание.

Любчо Георгиевски смята, че в Скопие трябва да признаят, че са се опитали да създадат общ език с българския, но въз основа на македонските диалекти. Бившият премиер е категоричен, че българският език и писменост са били официални за всички македонски организации през османското робство.

 

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Изборите за ново правителство в България ще засегнат българското футболно…