НАЙ-НОВИ:

В Инвестбанк на Петя Славова са постъпвали парите от Венецуела

Банката, в която са постъпили суми от държавната петролна компания на Венецуела Petróleos de Venezuela (PDVSA,) е Инвестбанк. Това съобщава “Капитал”, като се позовава на свои неназовани източници. Банката е контролирана от Петя Славова.

Въпреки бурните политически събития във Венецуела последните седмици преводите не са акция на пожар, а са се случвали преди месеци. А сумата, за която става въпрос, е от порядъка от минимум 80 млн. долара според един източни, а според друг от порядъка на 140 млн. долара. Предвид че Инвестбанк е с малко над 2 млрд. лв. активи, няма как трансфер в такъв обем да не е направил впечатление в банката. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров сметката е открита по надлежен ред и засега подозренията не са свързани със самата банка. Но не е ясно дали тя е сигнализирала финансовото разузнаване за нещо съмнително, пише изданието.

Пари, преведени от Държавната петролна компания на Венецуела, са постъпили по сметки в банка в България, след което част от тях са били трансферирани в други страни, съобщи по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров. Според директора на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС) Димитър Георгиев става въпрос за милиони евро.

Обвинител номер едно призна и, че транзакциите са засечени с помощта на “партньорски служби”, визирайки службите на САЩ. Установена е банката, лицето-титуляр на сметките и конкретните сметки.

От тях са правени преводи към други държави, като според Цацаров в повечето случаи основанията за тези преводи били недействителни – например за закупуване на храни, за закупуване на оборудване на Венецуелската спортна федерация.

Сметките в банката са били открити по редовен път, но в момента се извършва пълен мониторинг и проверка от страна на ДАНС.

Взети са всички мерки наличните средства по тези сметки да бъдат блокирани, каза главният прокурор.

Той добави, че се работи активно по случая. “Споменава се име, споменава се и банка. Нека ДАНС си свърши работата във въпросната банка и когато тази работа бъде свършена и получим целия анализ, ще можем да направим изводи”, каза още главният прокурор.

“Титулярят на сметките, по които са получавани преводи от Венецуела, е български гражданин. Парите от българската банка са излизали на различни основания и към различни банки. Основанията в повечето случаи са свързани с търговски цели. Работи се по отношение на лицето титуляр, като той е и български гражданин. Лицето, регистрирало сметката, е адвокат. По реда на закона за адвокатурата адвокатът има право да открива доверителни сметки, в които се съхраняват сметки за негови клиенти”, каза още той.

“В конкретния случай е използвана точно така сметка, за да бъдат открити доверителни сметки, по които да постъпват пари от Венецуела и от тях да бъдат правени преводи на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност, към банки на други страни. ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това, извършвани ли са и други преводи, тъй като информацията, която е получена от САЩ, в конкретния случай касае конкретната банка. Но сме задължени да проверим и всички останали банки за преводи от Венецуела и след това за преводи от български банки отвън”, обясни Цацаров.

В рамките само на няколко часа днес главният прокурор посети Министерския съвет за среща с американския посланик и с премиера, беше и в президентството, а после и в парламента. Посещението при държавния глава Румен Радев се е провело в ранния следобяд.

С него са били председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов. Според изданието акцент на разговорите са били сигналът от САЩ за преводи на пари от Венецуела в България и разследването за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев.

Заради скандала премиерът Бойко Борисов се срещна с посланика на САЩ Ерик Рубин. Схемата е била разкрита след получена информация от САЩ. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Американската корпорация "Форд Мотор Къмпани" активизира подготовката си за преместване на своите…