НАЙ-НОВИ:

В двора на църква вместо енорийски център изниква ресторант с арабско име

Ресторант с арабско име се строи в двора на църква. Това се случва в столичния квартал “Лозенец”, до вратите на Православен храм “Преображение Господне”, разкри BULGARIA ON AIR, пише offnews.bg

Църковният и Светия Синод притежава църковния имот от началото на миналия век. През годините е разширяван и стесняван до 2014 г., когато храмовото настоятелство на църквата “Преображение Господне” решава да отдаде под наем на инвеститори част от имота.

[ad id=”236999″]

Идеята е там да бъде изграден енорийски център със смесено предназначение за нуждите на храма.

“Отидох да видя какво ще се строи и останах много доволна, защото ми казаха, че ще има кухня за социално слаби хора и помещение, което ще приютява бездомници и че там деца ще се обучават в божията вяра”, разказа жена от столичния квартал.

След като строителството достига до финален етап се оказва, че там вместо енорийски център и кухня за бедни, се строи луксозно заведение, наречено “Имарет”.

image1 (9K)

Името наистина е свързано с благотворителността, но не на християнската, а при исляма. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между 14 и 19 век. Имаретите представляват места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши и други. Те обикновено са част от вакъфски комплекс или дервишко теке.

От община Лозенец обясняват, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант.

image1 (9K)

[ad id=”218001″]

Табелите на заведението вече са закачени – “Имарет”, ресторант, пици, веган меню. Журналисти от OFFNews потърсили за коментар столичния храм, но оттам са отказали каквито и да е разяснения, тъй като председателят не бил там. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Българските народни танци са ни завещани от нашите предци и…