В двора на църква вместо енорийски център изниква ресторант с арабско име

Ресторант с арабско име се строи в двора на църква. Това се случва в столичния квартал „Лозенец“, до вратите на Православен храм „Преображение Господне“, разкри BULGARIA ON AIR, пише offnews.bg

Църковният и Светия Синод притежава църковния имот от началото на миналия век. През годините е разширяван и стесняван до 2014 г., когато храмовото настоятелство на църквата „Преображение Господне“ решава да отдаде под наем на инвеститори част от имота.

[ad id=“236999″]

Идеята е там да бъде изграден енорийски център със смесено предназначение за нуждите на храма.

„Отидох да видя какво ще се строи и останах много доволна, защото ми казаха, че ще има кухня за социално слаби хора и помещение, което ще приютява бездомници и че там деца ще се обучават в божията вяра“, разказа жена от столичния квартал.

След като строителството достига до финален етап се оказва, че там вместо енорийски център и кухня за бедни, се строи луксозно заведение, наречено „Имарет“.

Името наистина е свързано с благотворителността, но не на християнската, а при исляма. Имаретът е благотворително заведение, широко разпространено в Османската империя между 14 и 19 век. Имаретите представляват места, в които се раздава безплатна храна на бедни хора, поклонници, дервиши и други. Те обикновено са част от вакъфски комплекс или дервишко теке.

От община Лозенец обясняват, че са дали разрешително за строеж на енорийски център със смесено предназначение, но не и за ресторант.

[ad id=“218001″]

Табелите на заведението вече са закачени – „Имарет“, ресторант, пици, веган меню. Журналисти от OFFNews потърсили за коментар столичния храм, но оттам са отказали каквито и да е разяснения, тъй като председателят не бил там.


image0 (9K)