В България има стотици хиляди овце, които съществуват само виртуално

Преброяването на земеделските стопанства доказва твърдението на браншовата асоциация на овцевъдите, че в България има стотици хиляди животни, които съществуват само виртуално.

Така чрез тях се източват европейски субсидии, каза за БНР съпредседателят на Асоциацията Симеон Караколев.

Един милион и 276 хиляди са преброените овце в стопанствата у нас. Един милион и 476 хиляди са овцете, които са вписани в електронната система „Векис“ на ветеринарните власти, казва Симеон Караколев.

Около двеста хиляди животни са тези, които липсват при преброяването, а са налични в системата. Това са и въпросните „виртуални овце“, за които ние алармираме вече две години, че това са виртуални животни“ – виртуални, защото ги няма във фермите, но са вписани в системата и за тях се получават пасища, за които пък Европа дава субсидии. Простата сметка показва, в някои райони за една овца се дават десет декара пасища, за всеки декар субсидията е между 30 и 50 лева, така при хиляда овце собственикът на виртуалното стадо може два се сдобие с половин милион лева финансиране годишно“.

Какво трябва да се направи според бранша.

„Пълен анализ, съпоставка на засечените данни с тези, които са налични във ветеринарната система, проверки на място, изчиствания, наказания и сезиране на компетентните органи“.

Засега от Агенцията по храните, органът, който администрира електронната система, мълчат.

източник www.dunavmost.com


image0 (9K)