НАЙ-НОВИ:

Външно министерство с предупреждение към българите, които пътуват до Франция или са там

Безсрочна национална стачка започва във Франция утре.

Синдикатите твърдят, че няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор ще се включат в протеста.

Очакват се силни смущения в обществения живот – особено в градския транспорт, предупреди Външно министерство.

От българското посолство в Париж съобщиха, че стачката ще обхване железниците (SNCF). Ще се движат само 10% от влаковете на територията на страната. От регионалните влакове TER (“Transport express régional”) ще пътуват само 3 %. Влаковете “Intercités” ще бъдат почти изцяло анулирани, особено в регионите Бретан и Окситания.

В протестните действия ще се включат и служителите в общественият транспорт в Париж, и в Ил дьо Франс (RATP) – метро, влакове, автобуси и таксита.

Синдикатите на наземния персонал на авиокомпанията „Ер Франс” също са призовали към стачка. Поради това може да се очакват затруднения при обработката на пътници и багажи.

Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка. Трябва да имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища. При подготовка на пътуване съветваме сънародниците ни да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж“, съветват от Външно министерство.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.

На 5 декември са планирани повече от 150 протестни събития в цяла Франция. Префектурата на полицията в Париж е забранила придвижването и паркирането на автомобили. Служителите на реда призовават към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж. Предвидено е то да започне от “Гар дьо нор” (Gare du Nord) и да продължи до “Плас дьо ла насион” (“Place de la Nation”), уточняват от Външно.

Стачка са обявили и в сферата на образованието във Франция. Очаква се 40% от училищата да бъдат затворени, а също и много лицеи и университети. Синдикатите в сферата на енергетиката също ще се включат в протестните действия. Отправени са призиви за спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците). За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Трескава подготовка тече в центъра на Стара Загора. Утре, 5…