НАЙ-НОВИ:

Външно министерство с важна информация за всички, които ще пътуват до Англия и Шотландия

Изискването за представяне на отрицателен резултат от тест за коронавирус за всички влизащи в Англия и Шотландия граждани, включително и от България, е било отложено. То влиза в сила от 4 часа по Гринуична 18 януари 2021 година.

Това съобщи нашето Външно министерство, което цитира британското посолство  у нас.

Тестът за коронавирус трябва да е направен в рамките на 72 часа преди пристигането в Англия или Шотландия. Резултатите трябва да са преведени на английски, френски или испански език.

За да бъде признат за валиден за влизане в Англия и Шотландия, тестът за трябва да е:

• тест за нуклеинова киселина, включващ тест за полимеразна верижна реакция (PCR) или производни технологии, включително тестове за изотермично усилване (LAMP);

• антигенен тест.

Документ за отрицателен резултат от тест ще бъде изискван при пътуване с всички превозни средства. При липса на такъв документ транспортните компании могат да откажат превоза.

Сертификатът следва да включва следната информация:

• имената на пътника съгласно документа за самоличност, с който пътува;

• дата на раждане или възраст;

• резултат от теста;

• датата, на която тестът е направен;

• данни за лабораторията, извършила изследването (наименование и данни за контакт);

• наименованието на тестовото устройство.

Резултатът от теста може да бъде предоставен на хартиен носител, чрез имейл или текстово съобщение, което можете да бъде показано на телефонния екран.

Дори и да разполагат с отрицателен тест, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни, освен ако не пристигат от държава в т.нар. “коридори за пътуване” (България не попада в тях).

Остава и изискването пътуващите до Обединеното кралство предварително да попълват електронен формуляр. В него те трбява да посочат данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат 10-дневната карантина.

За пътуващите до Англия се запазва възможността за съкращаване на карантината след отрицателен резултат от тест, направен за собствена сметка на петия ден от самоизолацията.

Има ограничен брой изключения, при които не е нужно да се прави тест преди пътуване до Англия и Шотландия. Информация за тях може да бъде намерена на следните уеб сайтове в интернет:   https://www.gov.ukhttps://www.gov.scot.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.

 

 

 

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“ обявява конкурс за артист-хорист (жена-алт). Кандидатите…