Възмутена майка пита защо се прекрати грипната ваканция в Стара Загора

В рубриката „Изпрати новина“ на ЗАРАТА получихме гневно писмо от майка, която задава адекватни въпроси относно грипната епидемия в Стара Загора и защо децата тръгнаха на училище, след като пикът на вируса е в момента.

Ето какво е написала старозагорката:

„От вчера децата в Стара Загора тръгнаха на училище, след като грипната ваканция от 5 учебни дни приключи. От какво се възмущавам аз като майка на две деца, ученици във втори и в четвърти клас:

1. Обявиха грипната ваканция в понеделник късно следобед, на 14.01. Която щяла да започне от 16-ти в сряда, т.е. въпреки повишената заболеваемост, децата ходиха на училище и във вторник.
2. Област след област окапват, в Стара Загора не е отменена грипната епидемия, но вчера, в понеделник, децата тръгнаха на училище.

Не е моя работа да правя справка и да водя статистика колко са болните и от какво са болни. Ще кажа само, че в класа на едното ми дете вчера липсваха 12 ученици, а на другото – 10. Това са почти половината и от двата класа.

По всички медии се гърми, че пикът на грипа е в момента.

Питам: Трябва ли всички да се натръшкаме, че да се вземат адекватни мерки?!“

По информация от РЗИ-Стара Загора става ясно, че от 21 януари се наблюдава тенденция към понижаване на заболелите от остри респираторни заболявания, по данни от общопрактикуващите лекари и неотложните кабинети.

На 22 януари се проведе заседание на Регионалния оперативен щаб за борба с ОРЗ и грип, на което се взе решение, че грипната епидемия остава в сила, но към момента няма основание за удължаване на грипната ваканция в област Стара Загора.

РЗИ – Стара Загора ежедневно ще проследява заболяемостта в учебните заведения и след информация от РУО за повече от 20% отсъстващи ученици по повод ОРЗ и грип, ще предприема конкретни противоепидемични мерки.

РЗИ – Стара Загора продължава извършването на контрол на детските и учебни заведения за спазване на сутрешния филтър, за недопускане на болни деца и персонал и лечението им в тях, както спазването на противоепидемичения режим в лечебни и здравни заведения.

От РЗИ НАПОМНЯТ:
С цел недопускане усложнения на случаите на грип всички лечебни заведения, е важно своевременно да започват лечение с антивирусни препарати. Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение. При наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа. Най-добрата предпазна мярка е ограничаване контактите с болни хора, особено за тези с хронични заболявания, бременни жени и деца.

РЗИ – Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и ОРЗ.


image0 (9K)