Възможно ли е изборите да бъдат отложени заради пандемията

На последните два национални избора Мариана И. е била член на Секционна избирателна комисия (СИК). На предстоящите парламентарни избори през март тя ще отклони поканата, ако партията, която традиционно я изпраща за свой представител в една от софийските секции, отново я покани. Причината – Мариана е диабетик и се страхува, че може да се заразаи с COVID-19 ако цял ден общува с избиратели в затворено помещение.

“Знаете какво правят секционните комисии – дават бюлетини, търсят гражданите в списъците, показват им къде да се подпишат, после броят. При тази ситуация това просто не е за мен”, казва Мариана пред Свободна Европа.

Как ще изглеждат изборите по време на пандемия? Този въпрос си задава не само Мариана. Засега и президентът, и правителството казват, че няма да има отлагане. Но и никой не знае какви точно мерки ще бъдат необходими.

Пандемията ще промени не само деня на изборите, но и кампанията. Според политолога Първан Симеонов въпросът е дали изобщо ще го бъде денят на изборите. Според комуникационния експерт Любомир Аламанов уплашените избиратели ще бъдат по-податливи на „месии“.

I Кой?

Засега най-голямата въпросителна е дали ще има кой да посрещне избирателите в секционните комисии. Мариана е присъствала на обучения, организирани и от партиите, и от Централната избирателна комисия (ЦИК), и познава свои колеги от непостоянната изборна администрация. Казва, че много от досегашните членове на секционни комисии няма да участват в следващите избори. “Знам за поне шестима души. Говорихме си, никой от нас няма да се включи в парламентарните избори”, разказва тя.

И добавя, че ако случаите на коронавирус и през март са толкова, колкото са сега през ноември, изобщо не е сигурна дали ще отиде да гласува. Причината е, че класните стаи, в които традиционно се провеждат изборите, са малки, заради студеното време ще бъде затворено, гражданите се подписват в избирателните списъци с една служебна химикалка, която всички докосват, а през по-голямата част на деня има и опашка от чакащи. Според Мариана в такава ситуация дезинфекцията е невъзможна.

I “Ще го бъде ли денят?”

Полигологът и изпълнителен директор на „Галъп интернешенъл“ Първан Симеонов коментира, че ситуация на пандемия най-важният въпрос е дали изобщо ще има избори.

“Ако говорим за избори в условията на коронавирус, първият въпрос, на който трябва да отговорим, е дали изобщо ще ги бъде тия избори, ще го бъде ли денят”, коментира пред Свободна Европа политологът от “Галъп” Първан Симеонов.

Ако изборите за Народно събрание в България се проведат по план, те трябва да са на 28 март 2021 г (неделя). Предишният вот за Народно събрание се проведе на 26 март 2017 г.

“В тази ситуация с коронавируса и случващото се в момента е много трудно да се предвиди какво ще се случи до март и през март”, казва Симеонов.

          “ До момента потвърдените
             случаи на COVID-19 в
             България вече са около
             120 хиляди души.

До момента потвърдените случаи на COVID-19 в България вече са около 120 хиляди души. Починалите доближават 3 хиляди. В последните дни починалите често са повече от 100 човека за 24 часа. Потвърдените новозаболели почти всеки ден се движат около 4000 души.

На този фон партиите се подготвят за предизборна кампания в необичайни условия, а администрацията – за вот на фона на пандемия. За разлика от САЩ, където изборите се проведоха в началото на месец ноември, в България се гласува само присъствено. Вариант за бюлетини по пощата няма.

В Европа Франция проведе свои национални избори в условията на COVID-19. През март тази година Париж не отмени вота, а резултатът беше, че в страната бе отчетена рекордно ниска избирателна активност (с близо 20% по-ниска от предишни години), тъй като гражданите не отидоха до урните заради страха от коронавируса.

Такъв сценарий ли очаква и България? Според Първан Симеонов “отлив на гласоподаватели” е съвсем реалистичен сценарий, който трябва да бъде взет предвид при организацията на вота и насрочването му.

I Могат ли да се отложат изборите?

Конституцията прави този въпрос уместен. В основния закон има хипотеза, която дава възможност изборите да бъдат проведени не през март, а през май месец. Според член 64, ал. 3 “избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното”.

Това на означава, че има възможност парламентарният вот да не бъде организиран в края на март. Според конституцията изборите се насрочват от президента. Т.е. Румен Радев има право да отложи датата за края на месец май.

“На мен ми се струва, че на никого не му се ще отлагане на изборите. Въпеки че в ситуацията с коронавируса изборът е нито едното, нито другото”, коментира Първан Симеонов. Според него, до какъвто и развой да се стигне, винаги ще има трактовки и в двата спектъра.

“Ако изборите бъдат отложени, ще се чуе мнение, че се ползва смъртта на хората за удължаване на властта. Ако не бъдат – че въпреки смъртта на хората изборите се оказват най-важното”, казва политологът.

I Правителство и президент: Няма причина за отлагане

Свободна Европа потърси отговори от президенството, Министерския съвет и Централната избирателна комисия. На въпроса дали има основания в условия на пандемия да се мисли за евентуално отлагане на изборите, ако броят на заболелите се задържи на такива равнища до месец март, всички институции отговориха отрицателно.

         “ Никой не мисли за
            отлагане на изборите.

            Томислав Дончев, ГЕРБ

“Никой не мисли за отлагане на изборите”, отговори лаконично вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря в правителството за контактите с изборната администрация.

От прессекретариата на президента Румен Радев обясниха, че “президентът счита, че не се налага удължаване на пълномощията на настоящия парламент“.

“Държавният глава следи развитието на епидемичната обстановка и очаква изборната администрация своевременно да вземе всички необходими мерки за гарантиране на здравето и живота на българските граждани при провеждането на парламентарните избори”, казаха от президентството.

I ЦИК: Официално “всичко е наред”. Неофициално “нищо не е наред”

Председателят на Централната избирателна комисия Александър Андреев коментира, че при провеждането на частнични избори през изминалите месеци са спазвани противоепидемични изисквания, които изборната администрация е получила като предписание от здравните власти. “Ще бъдат спазвани и при организацията на парламентарните избори и то стриктно”, каза Андреев.

Неофициално членове на ЦИК обаче обясниха пред Свободна Европа, че ситуацията далеч не е така безоблачна. На първо място, големият проблем пред комисията е сформирането на Секиционни и Районни избирателни комисии. Опасението е, че администрацията, която не е постоянна като ЦИК, просто няма да желае да участва в организацията на изборите. “Дори обаче да допуснем, че ще се намерят лоялни хора, готови да загърбят тревогите за здравето си – освен в деня на изборите, ние трябва да ги обучим и то по коренно различен начин от преди”, коментира неофициално член на ЦИК.

На предстоящите избори ще се гласува и с машини и 9600 устройства вече са поръчани. Това променя коренно обученията на членовете на Секционни комисии.

“Ако смятахме, че ще ги обучим онлайн, вече изобщо не смятаме така. Трябва да има непрестанни срещи на живо”, казват от ЦИК.

Затова отттам обмислят дали още сега, преди Коледа, да не поискат от здравните власти точни инструкции какво да правят и как да спазват противоепидемични мерки в настоящата ситуация.

I Какво казват партиите

На този фон партиите официално твърдят, че ще се подготвят за изборите в тази ситуация. От пресцентъра на управляващата формация ГЕРБ заявиха, че “категорично не се допуска отлагане на изборите”.

“Ще се подготвим организационно, съобразявайки се с всички противоепидемични мерки”, казват от ГЕРБ.

Председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски каза пред Свободна Европа, че коронавирусът със сигурност ще затрудни много и партийните конференции за подреждане на кандидат-депутатските листи, и самото гласуване.

         “ Ще опитваме да правим
            каквото може онлайн,
            но не съм оптимист,
            ще бъде много трудно.

            Георги Свиленски, БСП

“Нямаме рецепта. Ще опитваме да правим каквото може онлайн, но не съм оптимист, ще бъде много трудно”, коментира той.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов в условията на COVID-19 провеждането на избори превърща вота в напълно непредвидим.

“Непредвидим ще е от набиране на изборна администрация, през партийни застъпници и главното – не може да се каже колко хора ще отидат до урните”, каза той. Затова трябва прецизно и обмислено да се насрочи датата на изборите, защото има опасност самата дата да заложи капани, смята той.

“Трябва датата на изборите и целият процес на подготовка да бъдат планирани така, че да се съвмести с планирането на противоепидемичните мерки и прилагането на евентуална ваксинация. Изобщо не е ясно дали има кой да го направи”, каза Иванов. Той напомни, че коалицията му отдавна е предложила проект за въвеждане на гласуване по пощата”

До редакционното приключване на текста ДПС не изпратиха отговори на поставените им въпроси.

I Както казват експертите

Според комуникационният експерт Любомир Аламанов в голяма степен предизборната кампания в условията на пандемия вече е започнала. Като пример той посочва “раздаването на 50 лева от джипка”. Пиарът прогнозира, че до март ще става “все по-грозно”.

“Пандемията раздели хората. Ловки политици може да използват това. Под формата на пари, доставки по домовете, “помощи“, грижа и т.н. ще бъде много лесно да се ходи “от врата на врата“, смята той.

“Излизането навън, социализирането, масовата комуникация, помагат хората да си говорят и да сверяват кой политик какво е казал. Сега няма да има тази възможност”, допълва картината комуникационният специалист. И завършва с прогнозата – “хората, уплашени за здравето си, ще са много по-податливи на “месии“, които ще обещават чудеса и спасение”.

Според Първан Симеонов, когато се мисли за избори в условията на настоящата пандемия, въпросите се няколко: “Ще го бъде ли денят на изборите; каква ще е кампанията; какво ще е посланието”.

“Съществува и въпросът кой ще спечели от коронавируса, колкото и цинично да звучи”, коментира Симеонов.

Той прогнозира, че е възможно да има разколебаване на част от избирателите, които от страх няма да отидат до урните. Друго предизвикателство ще бъде затруднената кампания, тъй като няма да бъде възможно организирането на големи събития.

Симеонов смята още, че затруднения би имало и за тези формации, които разчитат повече на “теренна кампания”, но пък дори млади партии, които разчитат повече на онлайн присъствието си, може да спечелят. “Като цяло най-облагодетелствани ще са онези формации, които разчитат на централен имидж и не им е важно да ходят на терен”, допълни той.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)