Възможно ли е в България да има толкова много невежи? Или да видим кому е нужна истерията, че ни били „свили“ химна?

Кому е нужна истерията, че ни били „свили“ химна? На същите ли, дето сеят лъжите за бродещите, надъхани да ни вземат децата норвежци и други подобни дивотии – да не ги изреждам всичките.

Mediapool.bg прави великолепно разследване по поредния случай на мръсна и невярна пропаганда, целяща да мобилизира всички достатъчно глупави, или достатъчно невежи наивници да мразят – „Как скандинавците си присвоиха авторските права върху „Мила Родино“. Няма значение кого и за какво, важно е да мразят и то в посока запад…

Колегите припомнят: На 9 февруари Пламен Пасков, кандидат за евродепутат на последните избори от партия „Възраждане“ с лидер Костя Копейкин – както го наричат, публикува във фейсбук-група, носеща неговото име, историята за авторските права върху химна. Той твърди, че бил на протеста, организиран от партия „Възраждане“ пред Министерството
на регионалното развитие на 27 януари. Тогава имаше сблъсъци с МВР, а полицаите използваха лютив спрей срещу протестиращите.
На протеста звучал българският химн, а хората пеели. Пасков заснема видео. По-късно се опитва да качи записа в Youtube. Алгоритъмът обаче му казва, че с качването на въпросния клип има опасност да наруши авторските права на друг човек. Указаното име на правоносителя е Tommy Stig Sune Hansson.

По този повод Пасков пише следните редове:
„…Простичко казано, колонизаторът е присвоил авторските права над българския държавен химн, тези права са монетизирани, но не за нас, и не за българи, и същият този колонизатор си е присвоил и упражнява правото си да наказва всеки, който възпроизвежда и дори пее (!!!) този откраднат от него химн на друга държава.
Разбираемо – колонията не е държава и няма право на химн, който да е неин.
Всичко в най-добрите англосаксонски колонизаторски традиции, нищо необичайно. Можете да питате за коментар умнокрасивите от психо-десния сектор, които с нездрав блясък в очите и квадратен поглед са готови да ви изрецитират като дресирано пале веднага, че колонизацията на България е теория на конспирацията от луднали националисти и
шовинисти.
Посоченият от Youtube носител на авторските права върху „Мила Родино“ Tommy Stig Sune Hansson е шведски музикант. Той участва в създаването на двоен албум с име „Национални химни“. Албумът е издаден през 2004 г. Освен химна на България, в албума са записани и химните на десетки други държави. Двата албума са аранжирани от Ossi Bashiri, Jan Hasenoehrl и Tommy Hansson. Днес могат да се открият в много популярни платформи като Youtube и Spotify, продават се и в Amazon.
И тримата са известни музиканти – Hasenoehrl, например, е популярен тромпетист, а Bashiri има собствена компания.
В случая обаче важен е шведът Tommy Hansson, макар и не толкова известен. Той се занимава предимно с аранжименти. Името му се появява и в други подобни албуми – например компилация с рокендрол парчета от 50-те години на миналия век.
Справка в Youtube показва, че в профила му са публикувани множество аранжименти на национални химни от посочения албум. Към всяко клипче има подробно описание на текста, музиката и историята на написването на химните, посочени са и техните автори. Там е и „Мила Родино“. Същият аранжимент е качен и от друг участник в албума – Ossi Bashiri.
Истината е, че Hansson не може и няма как да си присвои авторските права върху българския химн. Но той може да претендира защита на собственото си изпълнение или аранжимент.

А авторските права върху „Мила Родино“ не могат да бъдат откраднати или присвоени, защото са погасени по давност, т.е. няма ги.
Автор на песента е Цветан Радославов, който я пише през 1885 г., докато пътува обратно към България, където по това време се води войната със Сърбия, последвала Съединението. Според българския закон авторското право продължава през целия живот на автора на произведението и 70 години след смъртта му.
„Тъй като Цветан Радославов е починал през 1931 г., химнът е станал обществено достояние през 2001 г. Това означава, че към днешна дата той не се ползва с авторскоправна защита и може да бъде използван свободно от всеки“, обясни за Mediapool Сиянна Лилова от адвокатско дружество „Господинов и Генчев“, която е автор на публикации по темата за авторското право в Youtube.
Тъй като „Мила Родино“ е освободена от авторски права никой не би следвало да иска премахването на съдържание от интернет. А колкото до въпроса дали кой и дали печели от
подобни клипчета, юристката поясни: „Tommy Stig Sune Hansson има права само върху собственото си изпълнение и той може да монетизира само него, т.е. случаите, в които някой директно копира и качи в YouTube неговия аранжимент без разрешение.
В Youtube в момента има десетки записи на оригиналния аранжимент на българския химн, които са напълно законни, имайки предвид изтеклия срок на авторскоправната защита върху „Мила Родино“. Нито един автор на кавър, ремикс или каквото и да е друго производно произведение няма право да иска тяхното премахване“, казва Лилова.
В случая най-вероятно става дума за грешка и объркване. Това не е единствен случай и самите Youtube са дали възможност подобни случаи да бъдат изяснявани.
„YouTube работи с филтри за разпознаване на съдържание, за да засича нарушения на авторски права и най-вероятно именно те стоят в основата на цялото объркване. Тъй като
оригиналът на химна не е регистриран като авторско съдържание в Youшube, а неговият кавър е, филтрите засичат определено ниво на сходство с изпълнението на Tommy Stig Sune
Hansson и регистрират нарушение.
Това е и най-големият минус на подобна автоматизация – софтуерът няма как да знае кой е оригиналът и дали той може да се използва свободно. Случаи като този има много и си има
предвидени начини да се подаде възражение. Освен това не трябва да забравяме, че Youtube по никакъв начин не определя като крайна инстанция нито кой е автор на едно произведение, нито дали има нарушение“, казва Лилова.
Твърденията на „възрожденеца“ Пасков и лекотата, с която те плъзнаха в медиите, е поредният случай, който ясно показва как достатъчно убедително написана глупост в социалните мрежи може да стане заразна. Настъпва грешка в социалния алгоритъм и щетите са непредсказуеми.

Всъщност проблемът е още по-голям – явно у нас има достатъчно голяма критична маса от безкритични и невежи хора, който могат лесно да бъдат манипулирани от всеки, който твърди, че друг е лош и виновен, за това, че са невежи и неуспели.

Браво на mediapool.bg за истината!


image0 (9K)