Въвеждат значими промени в хранителния режим, които засягат децата

„Ще има промяна в рецептурниците за детски градини и училища“, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред bTV.

[ad id=“225664″]

По думите му употребата на бял хляб ще бъде драстично ограничена. „Според мен въобще не би трябвало да има“, коментира Кунчев.

Той допълни, че ролята на рецептурниците е когато учебните заведения искат да стъпят на някакви научни норми, да имат голям избор от рецепти и продукти, които да могат да предложат на децата.

[ad id=“263680″]

Той коментира, че предстоят и сериозни промени в рекламата на нездравословните храни.

„Няма да се позволяват никакви реклами – дори и скрити, на храни, които не са здравословни, особено ако са насочени към деца. Тази забрана няма да покрива само радио, телевизия и преса, но и интернет пространството и социалните мрежи“, поясни Кунчев.

По думите му тази промяна ще бъде въведена плавно с участието на индустрията.

[ad id=“237001″]

Кунчев коментира, че в следващите години развитието на имунизационния календар ще върви към ограничаване на броя на реимунизациите за дадени заболявания, като туберкулоза например.

Ще се въвеждат и нови ваксини, като се обсъжда и въвеждането на ваксина срещу варицела, която ще бъде по желание.

[ad id=“218548″]

„Идеята е да дадем на българските деца това, което се използва в най-развитите страни. Щом там е утвърдено, трябва и ние да го направим“, каза Кунчев.


image0 (9K)