„Всички се държат сякаш не са забелязали очевидното“. Накъде води новата писта на ДПС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган също поздрави с видео участниците в конференцията. Последната му публична проява преди това беше в резиденцията му в Росенец през лятото, която стана повод за начало на антиправителствените протести.

Турция е възвърнала благосклонността си към Движението за права и свободи (ДПС) в България. Това ще укрепи допълнително позициите на партията, която, изглежда, “се е пуснала по паралелна политическа писта, която не е съвсем българска”.

Такива са част от изводите на експерти след съботната национална конфернция на ДПС, в която за първи път с поздравителен адрес се включи президентът на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Потърсихме проф. Евгения Иванова, която работи в сферата на балканистиката, етническата политика и антропологията в Нов български университет (НБУ), изпълнителния директор на „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов, както и бившия заместник-председател на ДПС Касим Дал, който напусна партията през 2012 г.

Никога досега държавен ръководител на Турция не е поздравявал участниците в най-висшия форум на ДПС, партията на етническите турци в страната. Нещо повече – на предишни форуми на партията президентът на съседната ни страна беше определен като диктатор.

“Искам да ви уверя, че макар да съм далеч, сърцето и чувствата ми са с вас”, каза Ердоган във видео обръщение до конференцията, която изцяло се проведе онлайн заради епидемията от COVID-19. До събота, когато бе събитието, не беше оповестено, че Ердоган ще има слово пред делегатите.

         “ За обръщението не са
            знаели дори членовете
            на ДПС на сравнително
            високо ниво в партийната
            йерархия.

Според информация на Свободна Европа за обръщението не са знаели дори членовете на ДПС на сравнително високо ниво в партийната йерархия. “Явно е търсен ефект – това да бъде гвоздей в програмата, самите ние да сме изненадани. Защото например изборът на стария-нов председател си беше ясен”, коментира висш активист на движението, който пожела да запази анонимност.

Нито той, нито други негови колеги от ДПС пожелаха да говорят официално за конференцията. Мненията, които споделят неофициално, обаче са, че ДПС си е върнало образа пред избирателите си. Друг акцент, според членове на партията, е, че вече няма политическо разделение между турците в България, защото е станало ясно, че създадените от бивши кадри на ДПС партии – като Касим Дал и Лютви Местан, са претърпели крах.

Самият Касим Дал, който след напускането на ДПС основа Народна партия свобода и достойнство (НПСД), коментира пред Свободна Европа, че “Ердоган дава знак за подкрепа на Движението за права и свободи”.

“Истината е, че ние не успяхме. А сега това е успех за ДПС”, обобщи той лаконично.

I „Стожер за мюсюлманите на Балканите“

Според проф. Евгения Иванова не може да се говори за “съществена промяна” след включването на Ердоган на конференцията на движението. Тя коментира, че подобни обръщения са позната практика в конференциите на различни партии.

“Това, че включването идва от Турция, е също рутинно – поне по отношение на ДПС и други формации, разчитащи на мюсюлмански електорат. Турция отдавна мисли себе си като стожер за мюсюлманите навсякъде по Балканите и не само там”, коментира тя.

Преподавателката припомни, че още след електоралните провали на ДОСТ, партията на Лютви Местан, Турция е възвърнала благосклонността си към ДПС.

“Въпреки декларациите за “приятелство“ с Бойко Борисов, за Ердоган вероятно е по-сигурно да заложи на по-своите “свои”, каза проф. Иванова.

Според нея подобна демонстрация на приятелство би довела до усещане за допълнителна сигурност у избирателите на ДПС.

“Особената чувствителност към всичко турско и въобще мюсюлманско в България обаче, по всяка вероятност, ще втвърди националистическата риторика на останалите партии и на обществото като цяло, от което обществото няма да спечели”, каза Иванова.

Тя добави, че не смята, че “ефектът от Ердогановото включване ще се окаже нова ислямска заплаха или следващо „турско робство”. Според експерта за публичната подкрепа от Анкара други условия, освен финансови ползи за евентуални турски концерни е трудно да си представим. “Може би внезапната привързаност на Мустафа Карадайъ към зелената енергия има пряко отношение към това?”, попита тя.

„Нов период в отношенията с Анкара“

Политологът от “Галъп интернешънъл” Първан Симеонов каза, че новината от конференцията на ДПС е “по-доброто и по-благосклонно отношение на Ердоган към партията”.

„Много време имаше търкания между официална Анкара и ДПС у нас, ето че сега сме свидетели на нов период в отношенията“.

Според Симеонов друга новина е, че подобна поява не е предизвикала събитие в България и всички се държат сякаш не са забелязали очевидното. Той каза, че от политологична гледна точка трябва да се отбележи, че освен турският президент, приветствия към ДПС са направили всички основни политически партии в Турция.

“Българските партии обаче не ги видяхме. Което означава, че ДПС поема по паралелна политическа писта, която не е съвсем българска, което не е добре”, каза Симеонов.

Свободна Европа потърси двете най-големи партии в България – управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП, с въпроси защо не са изпратили поздравителни адреси до партийната конференция на ДПС. Официални коментари бяха отказани. Но представители и от двете партии обясниха, че поздравяват само партии, с които имат официални коалиционни отношения.

От пресцентъра на ГЕРБ казаха, че ако някой коментира включването на Ердоган, то това ще е премиерът Бойко Борисов, ако прецени. А заместник-председателят на БСП по коалиционната политика Атанас Зафиров отказа коментар.

Полина ПАУНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)