Връщат Баневи в България на Никулден

„Има сценарий Десислава Иванчева да бъде представена за жертва на правосъдието“, каза още на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров

„Връщането на Николай и Евгения Баневи ще бъде на 6 декември със съответния полет. С два полета ще пристигнат. Единият е от Франция до Германия, другият от Германия до България.“ Това коментира главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти, предаде „Фокус“.

„Това, което ще предприемат колегите от Специализираната прокуратура е незабавни действия – ново актуализирано обвинение, задържане за 72 часа и незабавно искане за постоянно задържане“, заяви Цацаров.

„Полетният график е утвърден и е работа на ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието. За нас е важно самото пристигане и организацията, която е свързана с по-нататъшните действия по разследването“, добави прокурор №1.

„Връчена е призовка на зам.-кмета по транспорта Евгени Крусев. Ще му бъде повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. Когато обвинението бъде повдигнато, ще научите подробности“, посочи той.

„Решение на съда в Истанбул за екстрадиция има, в момента решението е при министъра на правосъдието в Турция. След неговия подпис и предварително съгласуване с турските външно и вътрешно министерство се очаква екстрадирането у нас.“ Така Сотир Цацаров отговори на въпрос докъде е стигнало екстрадирането на Димитър Желязков – Митьо Очите.

Цацаров обясни, че в Турция екстрадиционната процедура не е такава, каквато е у нас – има съдебна фаза и административна фаза. Административната фаза е свързана с решения на изпълнителната власт – т.е., политическо решение, което да препотвърди или да не препотвърди решението на съдебната власт, докато у нас е достатъчно само влязло в сила съдебно решение.

„Всички срокове, както и процедурата, се определят от турската държава. За нас са важни гаранциите, че турската държава ще изпълни изцяло международните си задължения“, отбеляза още главният прокурор.

„Има сценарий Десислава Иванчева да бъде представена за жертва на правосъдието“, коментира още Сотир Цацаров.

„Такъв беше сценарият на всички, които трябва да покажат, че става въпрос за жертва на правосъдието, за репресии и за всичко друго“, заяви Ццаров и добави, че не говори за политически партии.

„Иванчева не трябва да бъде поставена в условия, които са по-тежки от тези, за който и да е друг арестант, но тя не трябва да има привилегии, които са дори сантиметър по-големи от тези на всеки друг арестант“, бе категоричен главният прокурор.

Цацаров обясни, че вчерашната среща при министър Цачева за състоянието на арестите е била отменена, защото той и министърът на вътрешните работи Младен Маринов са имали далеч по-важни задачи.


image0 (9K)