НАЙ-НОВИ:

Военният министър: Няма корупция в армията

„От три години и половина армията няма доставчик на храна заради проточена процедура. Внушения са, че едни 31 млн. лева са си отишли без конкурс. Целият скандал тръгна от фирмата, която си е въобразила, че трябва да спечели”. Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в интервю за Нова телевизия обвиненията за корупция в армията заради липсата на доставчик на храна за военните.

Процедурата е от август 2015 г. От 2016 г. започват обжалвания. Министерството на отбраната няма никаква вина, но процедурата се стопира. През това време армията не може да стои гладна. Затова се процедира по следния начин: на военните се дава левовата равностойност на един храноден. Поделенията организират храненето, те си имат кухни. И военните си плащат на ръка с парите, получени от министерството. Корупция няма. Няма как на 30 хил. човека да се дадат 2-3 лева, вместо 5, обясни  Красимир Каракачанов.

Министерството на отбраната (МО) решава да прекрати процедурата. Експертите смятат, че най-добрият вариант при така създалата се ситуация е да се проведе нова обществена поръчка, която да бъде разбита на лотове, за да няма война между фирмите, посочи военният министър.

Той коментира и темата за средствата, отпуснати от Министерския съвет на Министерството на отбраната. Парите щели да се използват за ремонти на сграден фонд и наличната военна техника.

371 млн. лева бяха предвидени за проектите за модернизация на армията през 2018 г. Но тъй като няма сключени договори, тези пари ще се използват за друго, защото, така или иначе, са гласувани за МО, заяви министърът.

Той бе категоричен, че армията ни се нуждае от нова техника, но нямало как осем самолета да бъдат доставени за 24 часа.

Освен това, ако днес сключим договор, пилотите ще могат да се качат на самолетите след три години, защото все още не са подготвени, подчерта Каракачанов и допълни, че все още не е ясно какви точно машини ще купи страната ни.

По темата за изказванията му, свързани с Македония, които разбуниха духовете в обществото, вицепремиерът заяви, че „чашата му е преляла”.

Не съм съгласен България да прави компромиси със своята история. Ако това нещо не спре, аз ще гласувам против членството на Македония в НАТО, категоричен бе Каракачанов. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Бебе на 10 дни е починало в дома си миналата…