НАЙ-НОВИ:

Воеводата разбива четата по чуждо нареждане и в чужд интерес

Воеводата начело на армията

Цветанка Андреева

Поредният сюжет за сформиране на експертно правителство е разказан от лидера на ВМРО. Каракачанов себеотрицателно се самопредложи да гарантира

помирителен диалог между Радев и Борисов

Радев използва умело предложението на военния министър, за да концентрира политическата си атака персонално към Борисов и да изговори тезите на антиуправленската си пропаганда. В този смисъл Каракачанов направи услуга на Радев, като му даде публично думата, и то от името на правителството. Поставяйки се в услуга на президента, Каракачанов презастрахова бъдещото си политическо съществуване вероятно в орбитата на Радев. Още повече това сътрудничество има своята история, която вероятно тръгва от бившите отдели на ДС, минава през близостта с братя Бобокови и финализира с гласовете, прелени от Каракачанов към Румен Радев на втория тур при избора му за президент.

Национализмът на ВМРО загуби силата си

като средство да се мобилизира електорат. Следващото им участие в парламента и властта е малко вероятно, освен ако не договорят друг формат. Но очевидно Каракачанов не просто договаря бъдещето си. Атаката му отвътре ударя по неговите партньори и неминуемо води до отслабване на правителството. Подобно действие не е обикновена политическа игра с цел печелене на позиции. В дестабилизиращия удар на Каракачанов има много по-обмислена стратегия, която надхвърля действията и интереса на ПП ВМРО. Съвсем неслучайно атаката идва дни, след като беше оповестена срещата на върха в София на 10 ноември. България ще домакинства на лидерите на ЕС и Западните Балкани, за да приемат плана за реализация на регионалното икономическо пространство.

Изключително важна и знакова среща, защото:

1. Във вътрешнополитически план това стабилизира властта и лично Борисов, който придоби позитивната популярност на влиятелен балкански лидер по време на българското европредседателство.

2. Във външнополитически план приемането на икономически мерки и създаването на регионална икономическа общност ще доведат до осезаеми ползи за обществата и фирмите на държавите от региона. По този начин демократичният свят ще затвори и основните мрежи и канали за пробив на руското политическо влияние на Балканите. Така ЕС ще се позиционира категорично на полуострова, което ще сбъдне

кошмара на руската геополитика,

целяща монополно влияние в стратегически отрасли.

Европейските Балкани не са и по вкуса на добре захранения от национализма Каракачанов. Затова и атаката му срещу „своите“ е в негова и в руска полза. Председателството на срещата за Западните Балкани и ЕС ще отслаби натиска на опозицията в лицето на Румен Радев. Голяма част от тезите му ще рухнат пред престижа на европейския форум. Затова и сега се прави опит Борисов да бъде бутнат отвътре.

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Официално откриване на Културен център за даровити деца „Проф. Петър…