Водата в Хасково – три години отровна, а сега вече и скъпа

Гражданско недоволство зрее в Хасково заради планирано поскъпване на водата. Години наред градът не може да ползва питейна вода заради наличието на уран в нея. Според последните данни водата вече е годна за пиене и затова ВиК иска увеличение с 50 стотинки на кубика.

Хората обаче не вярват, че от чешмите им вече не тече уран. Преди години Хасково бе известен с това, че влезе в книгата с рекордите на Гинес с най-големия религиозен монумент – статуята на Богородица с младенеца, по-голяма от тази на Христос в Рио. От три години насам обаче Хасково е известен като градът на УРАНжадата.

Хасково от години има проблем с водата и аз мисля, че той не е окончателно решен, заяви пред News.bg депутатът от БСП Смиляна Нитова, която е от хасковския избирателен район. Както тя припомни, преди три години водата в града е забранена за готвене и пиене. РЗИ наложи мярката заради завишено количество уран във водата през април 2017 и тази забрана продължи до 19 май тази година, изтъкна тя.

Засегнатите от кризата с урана са около 70 000 души, колкото са гражданите на община Хасково. По този случай имаше проверка в Районна прокуратура в град Хасково, която разкри, че по-високо съдържание на уран е било открито във водата още през октомври 2016 година от експерти на Басейнова дирекция, припомни още Смиляна Нитова. Проблемът не е от вчера, по думите й. Прокуратурата се произнася, че няма виновни служебни лица, които да са укривали информация за завишените нива на уран в чешмите на хасковлии.

През май 2017, както разказва народният представител от левицата, правителството отпуска 2 милиона лева за дублиращи кладенци и два водопровода. Новите кладенци вече са завършени. Идеята е новите съоръжения да работят едновременно, за да се получи най-добрият микс от вода, при които с почти 99% сигурност водата да е под нормата на съдържание на уран, подчерта Смиляна Нитова. Последните изследвания за нивата на уран във водата показват, че те са в нормата. Затова отпада забраната хасковлии да пият вода от чешмата. Според изискванията, за да бъде питейната вода в допустимите норми, стойността на естествения уран в нея не бива да надвишава 0,03 милиграма на литър, по думите на червения депутат. До 2015 година нормата на уран е била 0,06 милиграма на литър и е намалена двойно зарадиевропейски директиви, просто в съответствие с препоръките на СЗО.

BNews.bg


image0 (9K)