Владимир Зеленски: Украйна ще си върне Крим!

Избраният за президент на Украйна Владимир Зеленски изрази увереност, че Украйна ще си върне Крим. Той заяви това в обръщение във „Фейсбук“ по повод Деня за почит към жертвите на кримотатарския геноцид, който се отбелязва днес в Украйна, съобщава РИА „Новости“.

„Вярвам, че ще освободим родината на кримските татари от окупация. Колкото и да е дълъг пътят към връщането на Крим, ние ще го извървим с кримските татари. Ще го направим заедно. Не забравяйте, че дори и най-тъмната нощ завършва с изгрев“, написа Зеленски.

И по-рано от щаба на Зеленски са заявявали, че не признават резултатите от референдума за присъединяване на Крим към Русия. Самият новоизбран президент е споменавал, че Крим ще си върне в Украйна, когато се смени властта в Москва. Макар, според собствените му признания, да не знае как точно ще стане това.

Крим стана руски регион през март 2014 г. с референдум, проведен след преврата в Украйна. „За“ присъединяването към Русия гласуваха 96,7% от избирателите и 95,6% от жителите на Севастопол. Украйна продължава да смята полуострова за своя, макар и временно окупирана, територия. Според руския президент Владимир Путин обаче въпросът за Крим е окончателно приключен.

След присъединяването на Крим към Русия Путин подписа указ за реабилитация на кримските татари и другите националности, населяващи полуострова. В годините на Отечествената война от Крим, по обвинения в държавна измяна, са депортирани представители на над 20 националности. На 18 май 1944 г. започва изселването на кримските татари (над 183 хиляди души). Освен тях, от полуострова са депортирани много гърци, арменци, немци и българи.


image0 (9K)