НАЙ-НОВИ:

Вирусен хепатит се развилня край морето

В Бургаска област 7 нови случая на вирусен хепатит само за седмица. “Четири от новите седем случаи са в община Бургас, където е установен и един случай на вирусен хепатит тип Е. Има двама заразени в община Айтос. Всичките са тип А”, съобщиха от РЗИ.

Само един е от Каблешкото, където бе локализирано огнище на хепатит тип А. Припомняме че, там бе извършена масова имунизация на контактни с болните лица, също така е направена дезинфекция на всички къщи, където има болни, както и на обществени сгради, като читалището, училището, детската градина. Преди новите случаи, в градчето заразените с вирусен хепатит тип А бяха 24-ма. Здравните експерти предупредиха, че въпреки предприетите мерки, вълната на заболели няма да бъде прекъсната веднага, тъй като хепатита има дълъг инкубационен период – продължава 45-50 дни. Към момента епидемията е овладяна, съобщават от РЗИ

Симптомите, които се появяват са отпадналост, лесна уморяемост, сънливост, гадене, болки в дясното подребрие, температура до 38 ºС. Възможна е поява на пожълтяване на склерите на очите, лигавиците и кожата. Но това не е задължителен елемент от протичането на инфекциозното заболяване, напомнят експертите.

Основният проблем е увреждането на черния дроб. Заразяването е по контактно-битов път, като източникът на заразяване е болният човек.

Здравните власти напомнят, че хепатит А е известен още като „болест на мръсните ръце“, затова стриктната хигиена е от особено значение като профилактична мярка. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
В повечето европейски страни използването на магистрали е платено. Неотдавна…