НАЙ-НОВИ:

Виж ти! Опасни последици от седенето с кръстосани крака

Всички имаме свой собствен начин да седим и да ни е удобно, но това, че се чувстваме комфортно, не означава, че всъщност е добре за нас. Всъщност един от най-популярните начини за сядане – с кръстосани крака, може да има много негативни ефекти върху нас. Ето 5 от тях:

1. Може да провокира нервна парализа

Когато дълго време седите с кръстосани крака, това може да причини състояние, наречено нервна парализа. По време на него ставате неспособни да повдигнете крака си. Това може да доведе до изтръпване на мускулите и дори да нараните перонеалния си нерв.

2. Може да причини високо кръвно налягане

Според проучване кръстосването на краката на нивото на коляното значително повишава кръвното налягане. Това не важи за кръстосване в глезените. Повишането на кръвното е само временно, но ако страдате от хипертония, избягвайте да седите по този начин.

3. Може да предизвика разширени вени

Кръстосването на краката увеличава налягането във вените, които отговарят за връщането на кръвта в сърцето. Натискът от единия върху другия крак затруднява кръвообращението и може да доведе до отслабване на вените в краката. Ако вените са увредени или отслабнали, кръвта може да се задържи в тях, по този начин образувайки разширени вени.

4. Може да влоши стойката

Според проучване седенето с кръстосани крака за повече от 3 часа на ден може да причини накланяне на раменете и главата напред. Това също може да доведе до леко деформиране на гръбначния стълб, а лошата стойка води до болка и скованост в мускулите.

4. Може да причини болки в ставите

Кръстосването на краката е не само лошо за стойката ви, но и може да причини болка в ставите. Може да нараните врата, таза, долната част на гърба и коленете. Колкото по-дълго седите с кръстосани крака, толкова повече налягане упражнявате върху гръбнака и увеличавате вероятността да получите такъв проблем. И особено трябва да избягвате да седите по този начин, ако вече имате болки в колената.

5. Може да доведе до подуване на глезените по време на бременност

Избягвайте да кръстосвате краката си по време на бременност – това е напълно безопасно за бебето, но може да причини подуване на глезените и крампи на краката. Ако усетите някой от тези ефекти, опитайте да седнете с двата крака на пода или да ги повдигнете.

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Виж още:
Нигерийският вариант на коронавируса е силно заразен, като приблизително три…