Виж какъв човек си според това в кой ден от седмицата си роден

Ако искате да знаете какви сте и какво ви очаква, може да разберете от вярванията на старите българи. Всичко зависи от деня на раждането ви. Проверете сами:

[ad id=“225664″]

ПОНЕДЕЛНИК

Добре е да се родиш в понеделник. Роденото в понеделник ще е обичливо, с хубави очи и лице. Ще е кротко, ще има много любов и добър живот.

ВТОРНИК

Вторник, а на места и петък, се смятат за не много добри дни за раждане. Човек ще стане сух на лице, може да е смирен, ала горделив. Такива хора обаче са силни и богати, и живеят дълго. Роденият през вторник ще има много пречки в живота си, късметът няма да е с него. Най-лош от всички вторници е този преди Великден. Такова е и името му „Черен вторник“. За тези, които са имали нещастието да се родят тогава, народът ни е изпял много тъжни песни с постоянен рефрен „Родила те майка ти у черен вторник…“. Такива хора се вярвало, че носят нещастие за цял живот.

СРЯДА

Детето, родено в сряда, ще е хубаво на лице, ще има стремеж към духовното. Ще бъде верен, чистосърдечен, честен, но не особено богат. Родени в сряда живеят малко, но ако преживеят, достигат до дълбока старост.

ЧЕТВЪРТЪК

Денят се приема двузначно и като добър, и като лош. Добре е, че роденият в този ден ще има бяло и червено лице, хубава снага, светли и умни очи. Ще живее много. Лошо е, че ще бъде скитник, „никъде кол няма да забие“. Главатарят на четвъртъците е „Вироглав четвъртък“ (четвъртъкът през първата седмица от Великите пости). Лош е четвъртъкът след Спасовден, казват му „Куцият четвъртък“.

ПЕТЪК

Приема се за добър ден за раждане. Роденият в петък е смирен. Той ще се изучи, ще забогатее, ще е честит господар, ще живее дълго. Но ще е или сирак, или юнак. И казват, все за нещо ще е петимен, тоест все нещо ще му липсва. А някъде смятат, че това е на сиромашия.

[ad id=“225664″]

СЪБОТА

Раждането в събота се свързва с дарбата да се поглежда през вратата на световете, да се съзират бродещите демони на отвъдното. Това някъде се приема и за лошо. Не е хубаво да се родиш в събота, за да не ти се привиждат нощем духове и таласъми. Но на други места това се смята за голям дар. Роденото тогава дете ще прави, каквото поиска и ако има късмет, ще стане богат търговец и ще пътува. Роденият в събота се нарича съботник. На такова дете всички в семейството гледат с голяма радост и почит. Понеже се случва рядко, смята се, че е направо Божие благоволение и милост към цялата фамилия. Нещо повече, то е Божи дар и за мястото, и селището, в което се е родило. Това дете, особено пък ако е момче, е добро за всички в селото. Казват, че през девет села пак трудно се намират съботничета. Роденият в събота цял живот гледа сънища, живее в тях, говори с умрелите. Духове виждат само родените през нощта, преди да са пропели петлите. Хората се радват, защото в къща, в която има съботник, вампир не влиза, магии не могат да се правят, лоши духове и болести не смеят да се появят.

Дори животните съботници куче, вол, кон, са на почит и уважение.

НЕДЕЛЯ

Добър и личен ден. Хубаво е детето да се роди в неделя. Ще е късметлия в живота, ще е честито, разумно, с хубаво лице, смирено, кротко, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото и да облече, ще ще й прилича. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и т.н.


image0 (9K)