НАЙ-НОВИ:

Вижте кои получиха от Обама Президентския медал на свободата ВИДЕО

Президентът на САЩ Барак Обама присъди най-високото гражданско отличие, Медалът на свободата, на 21 души, включително Брус Спрингстийн, Робърт Редфорд, Бил и Мелинда Гейтс и Майкъл Джордан, съобщи Белият дом, цитиран от “Ройтерс” и БТА.

“Медалът на свободата е не само най-високото гражданско отличие на нацията, а и знак на почит към идеята, че всеки от нас независимо от произхода си има възможност да промени тази страна към по-добро”, заяви Обама. “Учени, филантропи, чиновници, активисти, атлети и артисти, тези 21 личности са помогнали за напредъка на Америка, като едновременно с това вдъхновиха милиони души по света”, добави той.

Наградите, някои от които са присъдени посмъртно, бяха връчени в Белия дом вчера, 22 ноември. Сред носителите им са и певците Даяна Рос и Брус Спрингстийн, актьорите Робърт Редфорд, Том Ханкс и Робърт де Ниро, бившите баскетболисти Майкъл Джордан и Карим Абдул-Джабар, архитектът Франк Гери, телевизионната водеща Елън Дедженеръс, основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс и съпругата му Мелинда, които ръководят фондацията, кръстена на тяхно име.

Награди получават и физикът Ричард Гарвин, математичките Маргарет Хамилтън, създала софтуера за лунно пилотиране и за мисиите “Аполо” на НАСА, и Грейс Хопър, пионер на информатиката през 40-те години. Режисьорът Лорн Майкълс, известен като създател на програмата “Сатърди найт лайв”, също е сред наградените.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
В социалните мрежи е особено популярен филма на американският режисьор…