НАЙ-НОВИ:

Вижте как да забраните на Google да ви следи онлайн

Google въведе функция, която ви позволява да избирате колко дълго може да се запазват данните от всички използвани услуги на компанията. Това включва карти, търсене и всичко, което правите онлайн.

Досега трябваше да изтриете ръчно тези данни или да ги изключите изцяло. Изтриването им означава, че Google не винаги има достатъчно информация за вас, за да ви предлага неща, които смята, че ще искате или места, където бихте желали да отидете, пише CNBC.

Вече можете да накарате Google да изтрива автоматично личната ви информация след 3 или 18 месеца. Ето как да го направите:

1) Посетете myaccount.google.com и влезте, ако още не сте го направили.

2) Изберете “Данни и персонализация” (Data & Personalization) на панела отляво.

3) Изберете стрелката до “Активност в мрежата и приложенията” (Web & App Activity).

4) Изберете “Управление на активността” (Manage Activity).

5) Изберете “Изберете да изтриете автоматично” (Choose to delete automatically).

6) Изберете периода: 18 месеца или 3 месеца.

Препоръчваме да изберете 3 месеца, тъй като предоставянето на възможно най-малко информация вероятно е най-доброто средство за поверителност.

Но на страницата за активност на Google пише следното: “Активността, която поддържате, може да подобри практическата ви работа навсякъде, където използвате профила си в Google. Това, което търсите, четете и гледате, може да работи заедно, за да ви помогне да свършите нещата по-бързо, да откриете ново съдържание и да продължите там, където сте спрели”.

Google обеща да разшири тези контролни функции, за да ги направи по-лесни за намиране в приложенията си. Но засега това е най-бързият и лесен начин да управлявате поверителността си. Компанията скоро ще дава възможност и да контролирате как проследява местоположението ви.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Младата активистка Грета Тунберг, която твърди, че не пътува в…