Вижте вълшебната сила на липата и ще останете очаровани

Месец юни е немислим без аромата на липовия цвят! Цветът на липата във вид на запарка, действа диуретичо и улеснява съня, облекчава раздразнената лигавица на възпаленото гърло.

В началото са се използвали зелените листа и едва по-късно цветът. Чай от липа често се предписва за дребни проблеми със съня и нервни състояние. Успокояващият ефект на липовия цвят показват и много изследвания, пише gotvach.bg.

Цветовете имат диуретичен ефект, но се препоръчват и за лечение на много високо кръвно налягане, срещу мастни отлагания в кръвоносните съдове (защото разширява кръвоносните съдове) и като болкоуспокояващо при мигрена. Външно липовият цвят помага при напукана кожа, ухапвания от насекоми и възпаление на кожата.

Ефектът от отделните съставки на липата не е обяснен. В народнатамедицина много горещ чай се препоръчва за предизвикване на изпотяване и повишаване на устойчивостта на настинки и грип. Някои от тези ефекти се дължат на топлината на чаeната напитка и нейния аромат. Клинични проучвания потвърждават успеха при лечението на грипоподобно заболяване при деца, но също така и за предотвратяване на настинки и грип.

Липата се използва успешно за лечение на грипни заболявания, които протичат с висока температура, облекчават кашлицата, предизвикват изпотяване и повишават устойчивостта към инфекции.

Цветовете се берат преди отварянето на цветчетата и след това се сушат на тънки слоеве на открито, но не трябва да се излагат на слънчеви лъчи. Не бива да се презапасяваме с билката, защото с времето тя губи ефективността си.

Вълшебната сила на липата

Както с всички билки, така и с липата, трябва да бъдем внимателни и да не прекаляваме. Да не превишаваме определената доза, защото може да наруши функцията на сърцето.

Хора с разстройство в работата на сърцето, преди да консумират чай от липа, трябва да се консултират с лекар или билкар. Не се препоръчва при бременни и кърмачки.

Освен за чай, липовият цвят се използва и в кухнята. Вкусът му много си подхожда с вкуса на морковите. При крем супа от моркови, може да се използва липов чай без захар и ястието ще има по-богат вкус.

Липов цвят може да се добави и към ябълковия оцет. Шепа цвят залейте с един литър оцет, добавете малко лимонови кори и 60 г мед, се оставете да престои 1-2 денонощия.

Листните пъпки и младите листа могат да се добавят към салати, пъпките могат да се подкиселят като каперси, зрели плодове на липата могат да бъдат смлени и добавени към брашното. Могат да се приготвят сладки желета и сиропи.

блитц.бг


image0 (9K)